Nekategorizirano

Znanstveniki so na Veneri našli sledi življenja

Sledi plina, ki “plavajo” skozi venerine oblake, bi lahko izvirali iz živih organizmov, nekatere vrste mikrobov pa se razlikujejo od tistih, ki jih poznamo na Zemlji.

Znanstveniki so do tega senzacionalnega odkritja prišli tako, da so v atmosferi Venere na nadmorski višini približno 50 kilometrov odkrili fosfane. Hkrati niso odkrili nobenega drugega procesa, s katerim bi lahko nastala ta spojina, razen kot produkt nekega organizma. To spoznanje je odprlo tudi možnost, da je na ultra-vroči Veneri (s povprečno temperaturo nad 460 stopinj Celzija) preživela neka oblika življenja, ki je hitro segrevanje te polente ni uničilo.

Venera je namreč imela dve milijardi let zmerno temperaturo in ocean, danes pa je planet prekrit z debelo plastjo ogljikovega dioksida. Oblaki v atmosferi planeta vsebujejo delce, katerih sestava je predvsem žveplova kislina. Razmere na Veneri so tako neprijetne, da so mnogi znanstveniki verjeli, da je planet dejansko mrtev. Nekateri zato verjamejo, da fosfani niso stranski produkt “plavajočih” prebivalcev Venere. Toda organizmi se še vedno zdijo najbolj logična predpostavka.

 “Neverjetno je pomisliti, da bi lahko nekaj živelo obkroženo s toliko žveplove kisline. Toda vsi geološki in fotokemični procesi, ki jih poznamo, so preveč neprimerni, da bi lahko proizvedli fosfane, ki smo jih videli”, pravi profesorica Jane Greaves z univerze v Cardiffu.

Fosfane na Zemlji mikrobi sproščajo v okoljih, kjer ni kisika, kot je usedlina v jezerih. Druge poti “proizvodnje”, torej nadaljevanje fosfanov, so skrajno skrajne, da se njihova prisotnost šteje za eno od značilnosti življenja.

Greaves je med iskanjem znakov življenja zunaj Zemlje odkril prisotnost fosfanov. Venero, piše Guardian, so leta 2017 opazovali s teleskopom James Clerk Maxwell na Havajih in dve leti pozneje s teleskopom Alma na Čilu. Ob obeh so v zgornjih plasteh oblakov na Veneri našli sledi fosfanov.

Greaves je prvi znak fosfana opazil ravno takrat, ko je nekega večera odhajala iz službe.

 

Mogoče vam bo všeč