Nekategorizirano

WHO opozarja: COVID-19 ne bo zadnja pandemija

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes opozoril, da COVID-19 ni zadnja pandemija, in pozval k političnim in finančnim naložbam v preprečevanje pandemije. Tedros je ob predstavitvi poročila Sveta za spremljanje globalne pripravljenosti (GPMB) za leto 2020 dejal, da to ne bo zadnja pandemija ali zadnja svetovna zdravstvena kriza.

Ne vemo, kakšna bo naslednja zdravstvena kriza, vemo pa, da bo prišla. In pripravljeni moramo biti, «je dejal Tedros in pojasnil, da ne gre za ustrahovanje, temveč za poziv k dejanju.

Njegov govor je potekal potem, ko je bilo po podatkih univerze Johns Hopkins po vsem svetu potrjenih več kot 29 milijonov okužb s koronavirusom in več kot 924.953 smrtnih žrtev, medtem ko je skoraj 19,7 milijona ljudi zbolelo od COVID-19.

SZO je v enem dnevu zabeležila tudi rekordno število okuženih, približno 308.000.

GPMB je neodvisno nadzorno telo, katerega cilj je zagotoviti pripravljenost na globalne zdravstvene krize.

Tedros je dejal, da je človeštvo odgovorno, da pokaže boljšo pripravljenost na naslednjo pandemijo. Kot je dejal, je pandemija koronavirusa vzela veliko število življenj in oslabila zdravstvene sisteme, gospodarstvo in družbo.

“Tudi države z naprednimi zdravstvenimi sistemi in močnim gospodarstvom so občutile pomembne posledice,” je dejal prvi mož WHO.

Dodal je, da so se številne države, ki so se uspešno spopadle s spandemijo, naučile nekaj iz prejšnjih epidemij, vključno s SARS, MERS, H1N1, ebolo in drugimi.

“Ne smemo več prekrižati rok in trditi, da je treba nekaj storiti,” je dejal vodja WHO.

Mogoče vam bo všeč