izobraževanjeSlovenijatehnologijaZdravje

Zmerna uporaba pametnih naprav pri otrocih in mladostnikih

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila zanimiv članek.

Pametne naprave in z njimi povezava v splet in svet so del našega vsakdana. Tudi otrok. Kje so meje?

Pretiravanje in skrajnosti vodijo v težave, zato so zdrave omejitve ključne za vse člane družine, predvsem pa je treba čas pred zaslonom uravnotežiti z igro ali s telesno aktivnostjo, po možnosti na prostem. Poletje je idealno, da spremenimo slabe navade!

COVID-19 nas je hote ali nehote prisilil, da smo več časa preživeli pred zasloni, tako zaradi službenih kot tudi šolskih obveznosti.

Omejitve gibanja so postale priročen izgovor, da smo prosti čas preživeli v družbi sodobne tehnologije. Omejitve pri uporabi so marsikje za štirimi stenami padle. Pediatri, psihiatri, psihologi in številni drugi strokovnjaki opozarjajo, da so posledice lahko katastrofalne.

Pretirana raba vodi v zdravstvene in vedenjske težave

Strokovnjaki opozarjajo na številne znake, ki nakazujejo, da gre pri otroku ali mladostniku za prekomerno rabo zaslonov in razvoj zasvojenosti od vsebin z zaslonov.

Na primer: ne zmore odložiti naprave niti pred spanjem, raje kot druženje z družino in prijatelji izbere zaslon, manj časa nameni športnim in drugim aktivnostim, slabši učni uspeh, močan čustven odziv ob prekinitvi aktivnosti.

Vse to so klici na pomoč, ki zahtevajo ukrepanje. Če ste jih opazili pri katerem izmed svojih družinskih članov, poiščite pomoč, ukrepajte takoj!

nz

Pogovorite se z otrokom o prednostih in pomanjkljivostih uporabe različnih vsebin in aplikacij. Opozorite jih na nevarnosti, povezane z uporabo.

Predvsem pa se pogovarjajte. Naj otrok ve, da čeprav naredi napako, se lahko na vas kadar koli obrne za pomoč. 

Spletno nasilje 
med nami

Pri otrocih ali mladostnikih v stiski je treba pomisliti tudi na možnost škodljivega dogodka, povezanega z uporabo interneta.

Med uporabo zaslonov so lahko izpostavljeni sovražnemu in žaljivemu govoru ter različnim oblikam spletnega nasilja in nadlegovanja (“cyberbullying”), neprimernim, nasilnim, strašljivim vsebinam, tudi takšnim, ki spodbujajo samopoškodovanje, samomorilnost ali nevarno vedenje.

Otroci so zaradi neizkušenosti lahka tarča spletnih plenilcev – zapletejo se lahko v neprimerne aktivnosti, kot je pošiljanje intimnih fotografij in posnetkov. Ta dejanja se lahko končajo z izsiljevanjem, deljenjem vsebin ali celo javno objavo.

Vzpostavite pravila

V svojem domu določite pravila, ki jih dosledno upoštevajte vsi. Pogovarjajte se! Bodite pozorni na zasebnost otrok na spletu

zmerna uporaba pametnih naprav zpstest7-8 3

Spodbujajte zdravo uporabo zaslonov.

Določite čas, lokacijo in namen uporabe (pri jedi na primer nihče ne uporablja pametne naprave, TV je izklopljen).

Spodbujajte aktivno preživljanje prostega časa

Rekreacijo in krajše ter daljše izlete uvrstite na svoj seznam. Zapolnite prosti čas z aktivnostmi, če je le mogoče, zunaj, tako da ne vi ne otroci zaslonov sploh ne boste pogrešali.

Spalnice in otroške sobe naj bodo brez zaslonov.

Mednje spadajo tudi tablični računalniki in druge ročne naprave, ki bi otroke morda mikale ponoči, kar bi motilo njihov spanec. Določite mesto, kamor vsi odložite pametne naprave čez noč.

V pomoč uporabite pripomočke za starševski nadzor

Kot pomoč pri varni uporabi zaslonov lahko uporabite pripomočke za starševski nadzor, ob zavedanju njihovih pomanjkljivosti. Priporočamo vzpostavitev filtrov, a jih (že) otroci hitro zaobidejo. Bolj učinkovita so orodja, ki preprečujejo čezmerno rabo zaslonov.

Starši bodite dober zgled!

Večina pogovorov o nujnih omejitvah časa pred zaslonom je osredotočena na otroke. A številni starši niso izjema.

zmerna uporaba pametnih naprav zpstest7-8 6

Negativni učinki, ki jih omenjamo pri otrocih, prizadenejo tudi njih. Sami morda (še) ne opažate teh negativ- nih (zdravstvenih) učinkov, vseeno pa zelo ver- jetno vplivajo na vaš odnos z otrokom.

Otroci se počutijo nepomembne, ko starši med obroki ali med igro in pogovorom z njimi gledajo v pametne telefone.

nz

Zaščitite tudi najmlajše 

Dr. Anja Radšel, dr. med., spec. pediatrije, opozarja, da tudi pri dojenčkih in majhnih otrocih uporabe zaslonov nikakor ne gre podcenjevati: “Čeprav se staršem zdi, da so določene vsebine za malčke celo koristne (npr. učenje barv in štetje v angleščini), je veliko dokazov o škodljivih vplivih na otrokov razvoj, na primer slabša pozornost, zaostanek na govorno-jezikovnem področju …

V prvih letih življenja otrok za zdrav razvoj potrebuje predvsem pristen stik in uglašene odzive odraslih. Informacije veliko manj učinkovito sprejema z zaslona kot pa iz stvarnega sveta, ki ga lahko začuti in raziskuje.

Zaslonov nikoli ne uporabljamo, da bi ga potolažili, zamotili ali preusmerili njegovo pozornost pri hranjenju.

Do drugega leta naj otrok ne bo izpostavljen zaslonom, od drugega leta do vstopa v šolo pa čim manj in vedno v družbi odraslega, ki vsebino osmisli.”

Ni vse črno-belo

Raziskave nakazujejo tudi pozitiven vpliv uporabe zaslonov pri otrocih in mladostnikih na sporazumevanje, sodelovanje in izpostavljenost novim idejam ter izkušnjam.

Danes si dela in druženja šolarjev, dijakov, študentov brez pametnih naprav ne moremo več predstavljati. Koristno je lahko tudi v prostem času, če znamo izbrati primerne vsebine in omejiti čas, ki ga preživijo pred zasloni.

Dobre spletne vsebine nimajo pretiranih vizualnih in zvočnih učinkov, ki otroka in mladostnika čezmerno “okupirajo”, nimajo zasvojitvenih elementov (npr. nagrade znotraj iger, samodejno predvajanje naslednje vsebine ali videa), so letom primerne in vsebujejo preprosta orodja, ki jih brez težav in varno upravljajo.

Povzeto po Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih.

zmerna uporaba pametnih naprav zpstest7-8-grafika2

Kliknite na grafiko za povečavo

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

vir: https://www.zps.si/otrok-topmenu-258/10990-zmerna-uporaba-pametnih-naprav-pri-otrocih-in-mladostnikih

 

Mogoče vam bo všeč