izobraževanjeSlovenijatehnologijaVečŽivljenje

S pametnimi napravami na poti: katera vsebina najbolj “žre” podatke?

Medtem ko doma praviloma nimamo težav s podatkovnimi količinami v mobilnih omrežjih, saj vključene v naročniške pakete skupaj s povezovanjem v brezžična omrežja Wi-Fi večini zadoščajo, je drugače, ko prestopimo državno mejo.

Količine, ki jih lahko porabimo brez dodatnega plačila, so pri večini paketov znatno manjše, zunaj držav Evropske unije pa plačujemo za vsak kilobajt porabljenih podatkov. Ampak, kaj sploh pomenijo ti kilo-, mega- in gigabajti?

Količine v paketih: doma dovolj, na poti pa premalo?

Pred gostovanjem v tujini je dobro preveriti, koliko podatkov porabite v domačem omrežju. Večinoma boste ugotovili, da imate v paket vključeno bistveno večjo količino, kot jo potrebujete, vendar se zaradi tega verjetno ne boste pretirano razburjali. Pri tem se je treba zavedati, da so informacije o porabljenih količinah informativne, predvsem pa ne morejo odgovoriti na vprašanje, ali jih boste lahko brezskrbno uporabljali tudi v tujini.

Doma se običajno ne zanašate samo na mobilna omrežja, kar bo zelo verjetno večinska praksa med dopustom, saj sta na voljo še domače in službeno brezžično omrežje.

Posebno poglavje so mlajši uporabniki, ki so stalno povezani v družbena omrežja, prek njih prenašajo (sicer kratke) videoposnetke, nemalokrat pa mobilni telefon ali tablični računalnik uporabljajo za igranje povezanih iger. Količina, ki je na voljo med gostovanjem, v tem primeru ne zadošča niti za tedenski dopust, zato je treba najti drugačno rešitev.

Kako lahko pametno upravljate s porabo podatkov?

Kot je razvidno iz grafičnega prikaza, je lahko že nekaj ur dovolj, da skopni vsa podatkovna količina, ki vam je na voljo. Težavo lahko deloma omili zmanjšanje kakovosti videa (gledanje z nižjo razločljivostjo, ki pa je za mobilne naprave še vedno sprejemljiva), kar boste morali nastaviti v aplikaciji oziroma v storitvi, kjer je to sploh mogoče.

poraba-podatkov-splet

Daleč največji porabnik podatkov so video storitve, vendar je tudi znotraj njih poraba odvisna od želene kakovosti. V primerjavi s tem je 40 oziroma 60 MB na uro, kolikor zahtevata brskanje po internetu oziroma storitev pretočne glasbe pri običajnih nastavitvah (Spotify), zanemarljivo malo.

nz

Izogibanje prenosu video vsebin (iz pretočnih storitev, YouTuba ali novičarskih portalov) je zato dobra strategija za podatkovno brezskrbno preživetje dopusta. Druge digitalne storitve, pretočna glasba in brskanje po spletu ne porabijo niti približno toliko. Zlahka ocenimo, da bo 2 GB na teden (ali celo pol toliko) zadoščalo za normalno uporabo spleta. Brez videa, seveda. Dovolj, da ste na tekočem z dogajanjem in v stiku z bližnjimi.

Pozorni bodite na razmere v omrežju

Čas dopustov je tudi čas, ko se na manjših območjih gnete veliko ljudi, kar močno obremeni lokalno omrežje. Zgodi se lahko naslednje. Čeprav je moč signala mobilnega omrežja velika, je prenos podatkov obupno počasen. Tedaj ni pomembno, kolikšne količine so na voljo, saj jih ne boste mogli izkoristiti.

Najprej preverite kakovost delovanja omrežja tam, kjer dopustujete, in se šele nato odločite za nakup kartice lokalnega operaterja.

Kaj vam torej preostane?

Na eni strani bi bilo prav, da dopust preživite stran od nalezljivih zaslonov, na drugi strani pa imate pogosto šele med dopustom čas, da si ogledate vse filme in serije, ki ste jih med letom izpustili.

V tem primeru je priporočljivo sproti spremljati porabo in se odločati o morebitnem nakupu SIM-kartice lokalnega operaterja. V nasprotnem primeru boste plačevali stroške po porabi, operater pa vam bo prenos podatkov prekinil, ko bodo ti presegli 61 evrov. Ali jih ni bolje izkoristiti za dobro večerjo ali adrenalinsko doživetje kot za gledanje v zaslon?

Avtor: Marjan Kodelja

vir: https://www.zps.si/tehnologija/internet/10991-s-pametnimi-napravami-na-poti-katera-vsebina-najbolj-zre-podatke

 

Mogoče vam bo všeč