predsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaZdravje

Konferenca je pokazala, da lahko skupaj bolje in hitreje zgradimo odpornejše zdravstvene sisteme

Ministrstvo za zdravje je gostilo konferenco o iskanju in uvajanju inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme s številnimi tujimi gosti na visoki ravni.

Povečanje odpornosti zdravstvenih sistemov je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. Države članice so predstavile primere uspešnega izvajanja inovativnih rešitev v zdravstvenih sistemih v Evropi in strateško porabo evropskih sredstev s sedanjimi mehanizmi.

Evropski zdravstveni sistemi se že več kot leto dni ukvarjajo z izjemnim pritiskom pandemije COVID-19, ob izrednih razmerah, ki jih je ustvarila pandemija, pa je bilo mogoče opaziti tudi priložnosti za inovacije in ustvarjanje večje prožnosti zdravstvenih sistemov. Premoščanje te vrzeli je osrednjega pomena za doseganje kakovostnega in dostopnega zdravstvenega varstva za vsakogar, zato je to temo Slovenija uvrstila na osrednji dogodek na področju zdravja.

Ministrstvo za zdravje je 15. in 16. julija 2021 organiziralo konferenco na visoki ravni z naslovom Implementacija inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, ki je potekala v hibridni obliki na Ljubljanskem gradu. Ob tej priložnosti so Ljubljano obiskali nekateri predstavniki tujih ministrstev za zdravje in Evropske komisije kakor tudi visoki gostje, med njimi nemški minister za zdravje Jens Spahn in regionalni direktor Svetovne znanstvene organizacije (SZO) dr. Hans Kluge.

Prvi dan sta konferenco odprla minister za zdravje Janez Poklukar in evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides, ki sta pozdravila udeležence in poudarila pomembnost razpravljanja in deljenja izkušenj in znanj med državami članicami.

Na konferenci so bile predstavljene nekatere dobre prakse izvajanja in vlaganja v inovacije v zdravstvenih sistemih na Finskem, v Avstriji in na Češkem. Slovenija je med drugim predstavila uspešni model centrov za krepitev zdravja.

Slovenija ima veliko uspešnih zgodb o sodelovanju v EU. Med zadnjim predsedovanjem smo pomagali ustanoviti Evropsko partnerstvo za boj proti raku. Evropsko delo na področju raka je pokazalo, kako pomembno je, da vsi skupaj sodelujemo pri ključnih zdravstvenih izzivih.

Janez PoklukarMinister za zdravje

Predstavljeni so bili tudi ključni evropski projekti, ki omogočajo več sodelovanja med državami, poudarjen je bil skupni ukrep na področju raka, ki med predsedovanja spada na prednostno področje. Razprave o odpornih zdravstvenih sistemih so udeleženci konference nadaljevali ob večerji na Gradu Jable, kjer jih je gostil minister Poklukar.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira, sta odprla zadnji dan konference, ki je bil namenjen pregledu novih priložnosti za močnejše zdravstvene sisteme v luči novih evropskih podpornih mehanizmov. Na okrogli mizi so ministri za zdravje iz Nemčije, Portugalske, Francije, Španije, Italije in Slovenije obravnavali temo, kako bolj strateško in učinkoviteje vlagati v zdravstvene sisteme. Ministri so sklenili, da bi v praksi lahko zagotovili, da bodo posamezne države članice na enem mestu kar najbolje izkoristile sedanje instrumente. Lahko bi tudi vzpostavili platformo za sodelovanje med več državami članicami glede posebnih skupnih prednostnih nalog z dejavno podporo Komisije. Razpoložljivost podpornih mehanizmov mora biti v obsegu in hitrosti, ki ustrezata resničnim političnim in vsebinskim prednostnim nalogam zdravstvenih sistemov.

Nekdanji predsednik italijanske vlade in nekdanji evropski komisar Mario Monti je poudaril pomen integracije različnih mehanizmov in medsektorskega povezovanja pri zagotavljanju trajnostnih zdravstvenih sistemov in boljše evropsko sodelovanje za gradnjo močnejše Evropske zdravstvene unije. Predstavil je tudi načrt, da se zdravje v prihodnje obravnava tudi v okviru visokih forumov, na primer G20. Konferenco je končal Janez Poklukar s povzetkom ključnih sporočil obeh dni, ki bodo osnova za sklepe Sveta EU na decembrskem zasedanju ministrov za zdravje ob koncu slovenskega predsedovanja.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/konferenca-je-pokazala-da-lahko-skupaj-bolje-in-hitreje-zgradimo-odpornejse-zdravstvene-sisteme/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Konferenca+je+pokazala%2c+da+lahko+skupaj+bolje+in+hitreje+zgradimo+odpornej%u0161e+zdravstvene+sisteme

 

Mogoče vam bo všeč