Nekategorizirano

Zloraba nacionalne RTV za zasebni obračun! Ker sindikalist ni uspel pri delavcih, je za maščevanje uporabil dopisnika R in TV

Bilo je dve leti nazaj, ko smo v našem mediju pisali o primeru sindikalnega aktivista in predsednika levičarske  Delavske stranke Slovenije Aleša Hogeta, ki mu je poslovodstvo Kovinoplastike Lož “pokazalo vrata” iz krivdnih razlogov. Dokazali so mu, da je med službenim časom, ko bi moral biti na delovnem mestu, veselo pohajkoval po trgovinah in celo “skočil” na morje. Dokazno gradivo, ki ga je zbral zasebni detektiv, je bilo dovolj prepričljivo tudi za višje sodišče, ki je zavrglo vse pritožbe Hogeta in sindikata SKEI ter v celoti sledilo prvostopenjskim sodbam.  Zanimivo, da o tem ni bilo niti besede v režimskih medijih ob vročitvi odpovedi Hogetu, so pa na stežaj odprli vrata predsednici SKEI Lidiji Jerkič in se razpisali ob sodbi višjega sodišča o kakor še enem primeru čedalje hujših pritiskov na sindikate in sindikaliste.

Hogetova piknik ikonografija ob 25. maju, rojstnem dnevu zločinca Tita

Zgleda, da mu ob vseh dokazanih “kršitvah” delovnopravne zakonodaje, predsednica SKEI Jerkičeva še vedno tako zaupa, da lahko Aleš Hoge še naprej opravlja vlogo zunanjega sindikalista. Svoje sindikalno poslanstvo  Hoge zadnje čase po trditvah našega vira izkorišča izključno  za osebno maščevanje svojemu nekdanjemu podjetju, pri čemer ne izbira sredstev. 

Tako naj bi Hoge od samega začetka  korona krize delavce Kovinoplastike nagovarjal, da zapustijo delovna mesta in si uredijo bolniško, češ da je njihovo zdravje pomembnejše od poslov za tujega kapitalista, ki jih izkorišča. K sreči večina zaposlenih ni prisluhnila Hogetovemu razrednemu boju, saj bi podjetje  lahko zaradi izpada večjega števila zaposlenih zabredlo v resne poslovne in organizacijske težave, kar bi posledično povzročilo izgubo kupcev in izpad dohodkov in zelo resno ogrozilo enega zadnjih večjih zaposlovalcev v Loški dolini. 

Nad izrazito škodljivim Hogetovim »sindikalnim« delovanjem so bili ogorčeni v Kovinoplastiki, ki zaradi preventivnih ukrepov ves čas epidemije ni imela niti enega primera okužbe s Covid-19. Poleg tega so sledili cilju, da je potrebno ohraniti proizvodnjo in kupce, s tem  pa tudi vse bolj redka delovna mesta v kraju. Zaradi Hogetovega sovražnega delovanja  je po preverjenih informacijah vodstvo Kovinoplastike ostro protestiralo pri predsednici Sindikata kovinske in elektroindustrije SKEI,  Lidiji Jerkič.

Hoge se v svoji maščevalnosti ne ustavi pred ničemer. Tako je v svojo raboto blatenja potegnil dopisnika radija in televizije Slovenija s tistega območja, Barbaro Renčov in Marka Škrlja, preko njiju izrabil javni servis za blatenje podjetja Kovinoplastika Lož. Novinarja nacionalne televizije in radia sta Hogetu omogočila, da na široko razlaga o velikem številu odpuščenih, in še večjem številu tistih, ki bodo šele  izgubili službe v prihajajočih mesecih.

Zanimivo pa je nekaj, niti en ni želel stopiti pred kamero.  Le zakaj? Morda zaradi strahu, da bi jih lahko dvakrat odpustili??? A to še ni vse, Hoge v prispevku na radiu in televiziji na široko »strokovno« razlaga,  da odpuščanje delavcev v Kovinoplastiki ni posledica epidemije COVID-19, tako kot trdi vodstvo podjetja in čemur pritrjujejo številni primeri iz drugih podjetij, temveč da Kovinoplastika že več let slabo posluje, čeprav Hoge sam prizna, da ne pozna nobenih številk o poslovanju podjetja. Že enostaven vpogled v javno dostopna letna poslovna  poročila družbe razkrije povsem drugačno sliko.

Pa kljub  temu njegovo izjavo novinarja brez pomisleka in komentarja postrežeta javnosti, kot pomembno informacijo. Po drugi strani, odgovor podjetja, ki povsem očitno, zaradi podobnih slabih izkušenj iz preteklosti, ne želi komunicirati s tako pristranskima novinarjema,  zrelativizirata s tem, da vodstvo ni želelo pred kamere in je ponudilo zgolj pisno razlago. Sliko izpopolnita  z obveznim lokalnim županom, ki sicer ne ve kaj se v resnici dogaja, a doda da je  tudi sam slišal govorice o stotih delavcih, ki jim grozi izguba delovnih mest. Kakšen namen je takega poročanja, ni jasno. Zagotovo ni dobronameren za kraj, iz katerega bo v kratkem zbežala tudi NLB in kjer prave zaposlovalce lahko naštejemo na prste ene roke. Učinek pa je jasen – pritisk na podjetje in pritrjevanje sindikalistom, kar pelje v nadaljnje, zaostrovanje odnosov med sindikatom in vodstvom podjetja in zagotovo ne prispeva k socialnemu dialogu.  Prispeva pa k ciljem razrednega boja tranzicijske levice,  ki ni bila sposobna voditi državo, zadnje mesece pa vse bolj kaže svoj destruktivni obraz in željo po rušenju. Brez resne alternative.

Boris Cipot

Vir: Demokracija.si

 

Mogoče vam bo všeč