Nekategorizirano

Židanov županski kandidat Aleksander Jevšek: pranje denarja v korist SD?

Kar se je Janezek naučil, to Janezek zna. V času, ko je državna NLB s pomočjo pasivnosti, in opustitve dolžnosti ravnanja ustreznih nadzornih organov oprala skoraj 1000 milijonov Iranskega denarja, je Aleksander Jevškek zasedal položaj glavnega kriminalista v državi.

Po Jevškovih besedah je v primeru “IraNLBgate” umanjkal “ustrezni dokazni standard”!?  Vse drugače je bilo v letu 2007, ko je bilo potrebno iz igre izključiti enega izmed domačih političnih nasprotnikov. Seveda so takrat bili “izpolnjeni utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, kar je ustrezen pravni standard,” je zaključil direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Še več: ” Kriminalisti odlično sodelujemo s temi inštitucijami, med drugim tudi z uradom za preprečevanje pranja denarja, Davčno upravo RS, itd., je še dejal Jevšek.” (https://www.vecer.com/pranje-denarja-v-nlb-kdo-je-pripeljal-skrivnostnega-iranca-6357064) (https://www.rtvslo.si/slovenija/policija-bo-nadaljevala-preiskave/83316)

Trenutno je Jevšek župan občine Murska Sobota, ki ob podpori Židanove stranke SD kandidira za ponovno izvolitev za župana MO Murska Sobota. Sredstva kampanje so omejena. Židanova SD je v starih dolgovih, Židanovi in Jevškovi nasmehi skrivajo stisko. Pozornemu očesu tako ni ušel predvolilni pamflet, objavljen v lokalen portalu Sobotainfo.si (https://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/jevsek-z-nami-gre-murska-sobota-v-pravo-smer/449930), ki ni bil opremljen z oznako “oglasno sporočilo”. Prikazan je bil kot navaden članek. Torej objavljen brezplačno. Ali pa tudi ne?

Mitja Podgajski, edini lastnik domene sobotainfo.si in Srečko Đurov, direktor občinske uprave sta stara znanca. Na portalu javnih naročil se je tako v avgustu, v času počitnic,  pojavilo javno naročilo, katerega vsebina poznavalcem pomeni le eno, da se je potrebno umakniti in ponudbe ne oddati. Vsebina takega razpisa je simptomatično v količini lahko poljubno skalabilna navzdol ali navzgor. 
Razpisovalec lahko tako ob morebitnem izboru nezaželenemu ponudniku naloži poljubno količino stvari/dela v predmetu. Obratno pa se razpisnim pogojem zadovoljiv z minimalno izvedbo, če tako arbitrarno oceni naročnik. Tak razpis je sicer tudi pravno sporen, saj ne zagotavlja transparentno enake obravnave vsem ponudnikom. V skladu z zakonom ne definira stvari, ki jo je mogoče ovrednotiti. Ponudnikova cena tako ni odvisna od v razpisu definirane vsebine (stvari, ki jo je potrebno ovrednotiti), ampak od ponudnikovih lastno postavljenih kriterijev, s tem je tako sklenjena pogodba nezakonita.

Pogodba, ki sta jo podpisal direktor M2P d.o.o. (lastnik domene sobotainfo.si) in župan občine Murska Sobota v znesku 55.600,00 EUR, tik pred lokalnimi volitvami odgovarja zgoraj opisanemu. Ponudbo sta oddala dva ponudnika. Podani ceni med ponudnikoma zaradi manjkajočih količin v razpisu nista primerljivi. S tem je tudi nezakonit izbor ponudnika, komisija je izbirala med dvema vsebinsko ne enakima ponudbama. Vsaj tako je razbrati iz javno objavljenih dokumentov na javnem portalu naročil.
 
Vsebina razpisa: Brez zahtevanih količin, ni mogoče v skladu z zakonom določiti cene. Če ponudnik poda samo končno ceno, brez količine pondba, ni popolna. Med ponudniki NI mogoče transparentno opraviti primerjavo končne cene.

Sklop 1: Foto in video produkcija, tiskovine in promocijski materiali

A. Foto in video produkcija

B. Tiskovine in drugi promocijski materiali

Sklop 2: Medijski zakupi

A. Zunanje – city light in gigantpano oglaševanje

B. Kreativni digitalni marketing in digitalni medijski zakupi

C. Novinarske ture in ture za povezovalce

Človek se vpraša, kako je možno, da dva (2) meseca pred lokalnimi volitvami lahko župan z doktorsko titulo, stori tako nerodnost in z AGENCIJO IDEA, katere lastnik je istočasno tudi lastnik domene sobotainfo.si, kjer se temu istemu županu in stranki SD  brezplačno objavljajo predvolilni pamfleti, podpiše pogodbo na podlagi nezakonite vsebine?

Mogoče pa spet ne ustreza pravno dokazni standard, ki bi utemeljeval sum pranja denarja in nezakonitega financiranja volilne kampanje stranke SD. To frazo je Aleksander Jevšek že uporabil v primeru IranNLBgate, zakaj je še ne bi v Murski Soboti?!

Viri:
https://www.vecer.com/pranje- denarja-v-nlb-kdo-je- pripeljal-skrivnostnega- iranca-6357064
https://www.rtvslo.si/ slovenija/policija-bo- nadaljevala-preiskave/83316

https://www.enarocanje.si/ objavapogodb/PogodbaDetajli. aspx?IDPogodbeZaceten=107232

Naročilo:JN004727/2018-W01

https://sobotainfo.com/novica/ politika-gospodarstvo/jevsek- z-nami-gre-murska-sobota-v- pravo-smer/449930

Mogoče vam bo všeč