Nekategorizirano

Ivan Simič: Delodajalski ali poslanski pohlep?

Te dni smo bili seznanjeni z novico, da bo koalicija zvišala minimalno plačo v Republiki Sloveniji. Ne bom zahajal v upravičenost tega ukrepa, saj mu ne nasprotujem. Ne strinjam pa se s komentarji oziroma obrazložitvami razloga zvišanja minimalne plače, ki jih javnosti sporočata predstavnika Levice, ki sta istočasno poslanca Državnega zbora Republike Slovenije. Plače za njuno nastopaštvo jima zagotavljamo mi podjetniki  t.i. davkoplačevalci. Tako sta izjavila:

Luka Mesec (Levica), poslanec

»Na novinarsko vprašanje o neusklajenosti zakona s predstavniki delodajalcev je Mesec odgovoril, da gre za poslanski zakon, ki ima legitimnost volivcev: “52 izvoljenih poslank in poslancev na neposrednih volitvah je prepoznalo dvig minimalne plače kot del svoje platforme in legitimnost, ki je za tem zakonom, je legitimnost večine poslancev in poslank državnega zbora, koalicije in opozicijske stranke Levica. Nimamo pa težave s tem, da se zakon obravnava na ekonomsko-socialnem svetu.”

Kot je pojasnil, je njihov predlog v korist zaposlenih: “To, kar opozarjajo delodajalci, vidimo kot prednost tega zakona. Doslej smo imeli opravka z anomalijo, da je bila bruto plača višja od neto plače, ki jo je v primeru minimalne plače prejel delavec. Naše povečanje je zato v smeri neto dviga, kar je dobro. Kljub temu da delodajalci ne bodo bolj obremenjeni, bodo delavci dobili več.”

https://siol.net/posel-danes/novice/mesec-70-tisoc-zaposlenih-lahko-pricakuje-dvig-minimalne-place-482320

Komentar Ivan Simič: Kljub vsem izkušnjam in poznavanju načina obračuna plač mi ni jasno kako lahko pride do dviga neto plače, a da ne pride do zvišanja obremenitve delodajalca to je zneska bruto/bruto plače.

Miha Kordiš (Levica), poslanec

»je bil do stališča, da bi spremembe čezmerno obremenile delodajalce, zelo kritičen. Prepričan je namreč, da bi bili prikrajšani le za zelo majhen delež dobička, zato bi po njegovem mnenju trpel le pohlep.«

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/dvig-minimalne-place-zeli-levica-doseci-tudi-s-pritiskom-javnosti/440235

Komentar Ivan Simič: Ta izjava spet kliče k nacionalizaciji. Škoda, da poslanec ob tej izjavi ni podal še definicije pojma POHLEP. Ali gre za pohlep takrat, ko delaš v svojem podjetju in delavcem daš toliko plače, kot jim lahko? Velikokrat tudi zaradi tega, ker država na javnih razpisih izbira najcenejše ponudnike. Ali pa definicija pojma POHLEP pomeni, da si poslanec državnega zbora in prejemaš dohodnine oproščen dodatek, kar si si sam določil, drugi pa od identičnih dohodkov morajo plačevati dohodnino in socialne prispevke?

Ali gre za pohlep delodajalcev ali poslancev, si preberite moja dve leti stara bloga:

1.    Ali je kdo utajil davek?, ki je bil objavljen 28.09.2016 in

2.    Neustavna davčna obremenitev, ki je bil objavljen 04.10.2016

Mag. Ivan Simič 

https://www.simic-partnerji.si/davcni-blog.html

Mogoče vam bo všeč