Nekategorizirano

Zdravstveni delavec v Zdravstvenem domu Celje okužen s koronavirusom

V  Celjskem zdravstvenem domu so danes zabeležili prvi primer zdravstvenega delavca, ki se je okužil z novim koronavirusom. Kot so pojasnili za STA, so vse njegove sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, glede na rezultate testiranj pa bodo ukrepali dalje.

Kot pravijo v Celjskem zdravstvenem domu, ker je šlo za stike z okuženim, preden je kazal znakov bolezni in v posvetovanju z epidemiologom menijo, da je verjetnost obstoja okužbe pri zdravstvenem delavcu majhna.

Danes do 14. ure je bilo na okužbo z novim koronavirusom testiranih 8730 oseb. Okužba pa je bila potrjena pri 286 osebah. To je zgolj 11 več kot včeraj, a uradni podatki za Slovenijo že nekaj časa ne izkazujejo realnega števila obolelih, saj se testiranja opravljajo samo še v nujnih primerih.

Za razporeditev zdravstvenega delavca brez znakov bolezni je več možnosti. Ena je, da s kirurško masko dela s pacienti. Če pa zboli, zanj velja enak postopek kot da je okužen. Lahko dela sam v prostoru in je na razpolago za administrativna dela, nasvete po telefonu.

S terena prihajajo nasprotujoče informacije. Ljudje se kar zadržujejo v skupinah, gradbeni delavci lepo v skupinah po več njih (cca deset) lepo debatirajo na improviziranih klopeh drug ob drugem brez kakršnekoli zaščite.  V nekaterih trgovinskih  prostorih  je poskrbljeno za razkuževanje trgovci. Danes pa je pred Hoferjem (Babno) v Celju pri vratih pa dvojna posadka, policist, varnostnik plus razkužilo ter rokavice in žeton za voziček. In že izvajajo predpis, ki bo stopil v veljavo danes, jutri ali pojutrišnjem, ki se nanaša na trgovine, kot pravijo, da mora biti na vsako osebo v trgovinsko nakupovalnem delu na razpolago 20 m2 oziroma ne manj kot 15 m2. Tukaj so izvzeti skladiščni prostori.

Da je vrag vzel šalo, pričajo že uvedene kazni po drugih državah, na primer Bolgarija kjer predvidevajo za nespoštovanje karantene kazen od 500 do 5.000 EUR, za primer nespoštovanja predpisov, ki pripeljejo do smrtnega primera, pa od 5.000 do 25.000 EUR oziroma zapora do 5 let.

V naslednjih dneh mora tudi pri nas priti do odločitve oziroma zakonskega akta, ki bo predvideval sankcije za vse, ki ne spoštujejo odlokov. V izrednih razmerah imajo ti ukazi zakonsko moč. Sankcije za neodgovorne, navodila pa vse skrbne in odgovorne.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč