Nekategorizirano

ZDA: V Dolini smrti padel temperaturni rekord iz 1913. leta

Temperatura, izmerjena v nedeljo v Dolini smrti, je dosegla kar 54,4 stopinje Celzija, kar je verjetno najvišja temperatura, odkar jo od leta 1913 merijo z živosrebrnimi termometri.

Če so podatki nacionalne meteorološke službe točni, je to hkrati ena od treh najvišjih temperatur doslej, zabeleženih v Dolini smrti, ki se nahaja v puščavi Mojave v Kaliforniji, in tudi najvišja izmerjena v avgustu. Po Guinnessovi knjigi svetovnih rekordov iz leta 1913 je Dolina smrti ves čas držala rekord najvišje temperature, ki je bila kdajkoli zabeležena na našem planetu – 56,6 stopinj Celzija,  šeprav je za mnoge znanstvenike izmerjena temperatura sporna.

Večji del jugozahodnih Združenih držav Amerike je prizadel vročinski val brez primere. V soboto so tam zabeležili več dnevnih toplotnih rekordov. Nacionalna vremenska služba je v soseski Woland Hills v Los Angelesu je poročala o 44,4 stopinje Celzija, kar je več od rekordnih  42,2 stopinje, izmerjenih leta 1977. Na območju kalifornijske univerze so isti dnevu izmerili 33,3 stopinje Celzija, in s tem presegli rekordnih 32 stopinj iz leta 2003. V središču Los Angelesa so temperature dosegle 36,6 stopinje Celzija, toliko je termometer pokazal rekordnega 1994 leta.

Mogoče vam bo všeč