Nekategorizirano

Lukašenko je pripravljen deliti oblast, vendar ne pod pritiskom demonstracij in na zahodni meji pričel rožljati z orožjem

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je danes izjavil, da se strinja z delitvijo oblasti in spremembo ustave, a da tega ni pripravljen storiti pod pritiskom protestnikov, poroča agencija Belta. Lukašenko je dejal, da že poteka dialog o možnih spremembah ustave, ki bi lahko privedle do ločitve oblasti, poroča agencija.

Povedal je, da novih predsedniških volitev kljub pozivom opozicije in velikim protivladnim protestom ne bo. “Nikoli ne bi smeli pričakovati, da bom storil nekaj pod pritiskom. Nove volitve ne bo” je še dejal Lukašenko.

Danes so se demonstranti zbrali pred več tovarnami in sedežem državne televizije v Minsku, potem ko jih je opozicija zaradi spornega izida volitev pozvala k protestom. Novinarji AFP so v tovarni traktorskih koles opazili demnstrante kako mahajo z rdeče-belo opozicijsko zastavo.

							Tovarno je nameraval obiskati predsednik Aleksander Lukašenko. Njegov helikopter se je približal tovarni, vendar se je kmalu obrnil in odletel v neznano.

Britanska vlada je v ponedeljek sporočila, da ne priznava rezultatov “nepoštenih” beloruskih predsedniških volitev, na katerih je bil ponovno izvoljen Aleksander Lukašenko, in pozvala k neodvisni preiskavi spornih izidov volitev. “Združeno kraljestvo ne sprejema rezultatov,” dejal je zunanji minister Dominik Rab (Raab).

Beloruska vojska pričela z obsežnimi vojaškimi vajami na zahodni meji

Belorusija je začela vojaške vaje na zahodni meji, potrdila je Litva, članica Nata, ki obsoja sosede zaradi stopnjevanja napetosti med množičnimi protesti proti predsedniku Aleksandru Lukašenku.

V izjavi za AFP je litovski obrambni minister Raimundas Karoblis dejal, da skupaj z zavezniki Nata natančno spremljajo  dogajanje, vendar “danes Belorusija ni zaznati vojaške grožnje s strani Beloorusije”.

“Lahko potrdim informacije, ki jih je včeraj objavila Belorusija, o vojaških vajah, ki so se danes pričele v bližini meje z Litvo in Poljsko,” je dejal minister.

Belorusko obrambno ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da bo od ponedeljka do četrtka izvajalo vojaško vajo na območju Grodne. Karoblis je dejal, da o tem Belorusija sosednjih držav ni vnaprej obvestila.

Vojaške vaje so bile napovedane, potem ko je Lukašenko obtožil Nato, da zbira čete v Litvi in ​​na Poljskem blizu zahodne meje Belorusije.

Mogoče vam bo všeč