Nekategorizirano

ZDA uradno zapuščajo Svetovno zdravstveno organizacijo

Predsednik Donald Trump je uradno začel umik ZDA iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), poroča AFP.

To izpolnjuje grožnje Trumpa, ki je nezadovoljen z reakcijo organa Združenih narodov glede pandemije koronavirusa. ZDA so največjo finančno podporo nudile Svetovni zdravstveni organizaciji, ki vodi boj proti svetovnim boleznim, vendar se je ta organizacija znašla kot tarča Trumpa.

Potem, ko je grozil, da bo prekinil pomoč v višini 400 milijonov dolarjev na leto, nato pa napovedal umik, je Trump uradno obvestil generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa, da je začel to akcijo.

Predsednik WHO Svetovne Zdravstvene Organizacije v hot pants žura v gay clubu?  

 

Pod pogoji, ki so bili določeni, ko se je Amerika leta 1948 pridružila Svetovni zdravstveni organizaciji, mora Washington pred dokončnim umikom izpolniti enoletno napoved in izpolniti preostale finančne obveznosti.

Tako bi moral umik začeti veljati 6. julija 2021, toda Joe Biden, Trumpov tekmec na prihajajočih predsedniških volitvah, je prepričan, da bodo ZDA ostale v WHO, če na novembrskih volitvah premaga Trumpa.

Trump je Svetovno zdravstveno organizacijo obtožil, da je pristranska do Kitajske, kjer se je pojavil virus.

Toda Trumpovi nasprotniki trdijo, da skuša odvrniti pozornost od lastnih dejanj med pandemijo v ZDA, ki beleži daleč največje število žrtev koronavirusa na svetu.

Mogoče vam bo všeč