Nekategorizirano

ZAŠLIŠANJE VELIKANOV

Ameriški kongresniki so sinoči zaslišali lastnike največjih tehnoloških podjetij Facebook, Apple, Amazon in Google.

Štirje vodilni menedžerji so preko video povezave odgovorili na vprašanja kongresnikov o njihovem poslovanju, monopolu in nelojalni konkurenci.

Ustanovitelj Facebooka, eden najmočnejših in najbogatejših poslovnežev Mark Zuckerberg, bi se naj moral upravičiti zaradi dejstva, da je Facebook s prevzemom Instagrama in WhatsAppa dejansko postal prevladujoč na celotnem področju družbenih omrežij.

Po drugi strani je moral šef Apple-ja Tim Cook pojasniti, zakaj razvijalci platform za aplikacije mobilnih telefonov iPhone, dobijo od 15 do 30 odstotkov svoje prodaje.

Tudi Googlov glavni operativec, Sundar Pichai, je odgovarjal na vprašanja o monopolu svojega podjetja na področju internetnih iskalnikov ter o lastniku Amazona in najbogatejšem človeku na svetu Jeffu ​​Bezosu na področju internetne prodaje.

Glavna tema zaslišanja je trditev kongresa, da podjetja pravzaprav nimajo samo storitev na internetu, temveč da imajo v lasti velike dele interneta. Sumi, da ta »mega« podjetja uporabljajo svoj prevladujoč položaj za zatiranje konkurenčnosti na trgu, kar zakon ne dovoljuje. Kritiki trdijo, da ta podjetja škodijo tako uporabnikom kot kupcem, saj njihova velikost praktično ubija manjša podjetja, ki skoraj izginjajo s trga. Obtoženi so tudi, da s prevladujočim položajem na trgu škodijo gospodarstvu.

Mogoče vam bo všeč