Nekategorizirano

Zaradi koronavirusa se razmere na celjskem zaostrujejo, rumeni alarm v SB Celje, že štirje okuženi!

Iz SB Celje sporočajo, da je zaradi epidemiološke situacije v državi, Splošna bolnišnica Celje začela s pripravami na organizacijo dela v fazi tako imenovanega »rumenega alarma«. To pomeni, da začenjajo z odpovedovanjem izvajanja ne nujnih zdravstvenih storitev in notranjo reorganizacijo dela za zagotavljanje ustreznih prostorskih, opremskih in kadrovskih virov za oskrbo vseh, ki bodo v prihodnjih dneh potrebovali bolnišnično zdravljenje.

 

V petek, 13. marca 2020 bodo zaprli vhod št. 1 (glavni vhod na bolnišnično polikliniko) in vhod št. 8 (vhod v najstarejšo bolnišnično stavbo – Gizelino bolnišnico). Vstop in izstop vseh pacientov, ki prihajajo na obravnavo v novejši del bolnišnice in v Gizelino bolnišnico, bo potekal preko vhoda št. 6.

Jutri, bodo  prav tako začeli postopno z zmanjševanjem izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev v bolnišnici. V petek bomo najprej z ukinitvijo nenujnih operativnih posegov začeli z zmanjševanjem tega program, od ponedeljka, 16. marca 2020 pa bo prekinjeno tudi izvajanje nenujnih specialističnih pregledov. Vse paciente, katerih zdravstvena obravnava bo odpovedana, bomo o tem obvestili po pošti.

							 

V domačo oskrbo odpuščeni vsi pacienti, ki ne potrebujejo nujne hospitalne obravnave.

Vstopna točka za testiranje pacientov na novi koronavirus tudi naprej deluje po opredeljenem protokolu.

V veljavi ostajajo vsa navodila glede izrednih vstopov v bolnišnico. V bolnišnici so dovoljeni le obiski hospitaliziranih otrok, ki jih lahko obišče ena zdrava oseba. Še vedno je dovoljeno spremstvo ene zdrave osebe pri porodu. 

S širšega Celjskega poročajo  o še treh okužbah z koronavirusom. V Šmarju pri Jelšah, poleg že omenjene učiteljice potrjen še en učenec. Devet so jih  do sedaj testirali.  Naslednje obvestilo prihaja iz Mozirja. Poročajo o okuženi občanki, po besedah župana Ivana Suhoveršnika, pa tudi to da to ne bo zadnje obvestilo povezano s tem. To pa še ne pomeni da je treba tako postaviti na glavo življenje, odgovorno ravnanje je skoraj obvezno ob upoštevanju navodil, ki jih imamo povezano z koronavrusom. Bolnike s sumom na okužbo s koronavirusom bodo sprejemali in testirali tudi v velenjskem Zdravstvenem domu. 

Skoraj vse javne ustanove v Celju ki imajo za posledico zbiranje i zadrževanje večjega števila občanov iz različnih nagibov zapirajo svoja vrata za štirinajst dni ali do preklica.

Od jutri 13. marca, zaprti javni zavodi Mestne občine Celje

Večina javnih zavodov Mestne občine Celje se je odločila, da zaradi hitrega širjenja novega virusa svoje ustanove zaprejo za javnost in do nadaljnjega prenehajo izvajati nekatere programe.

Seznam javnih zavodov in organizacij, ki se z jutrišnjim dnem zapirajo in odpovedujejo svoje dejavnosti:

– Pokrajinski muzej Celje

– Muzej novejše zgodovine Celje

– Osrednja knjižnica Celje

– Zavod Celeia Celje: Turistično-informacijski center na Glavnem trgu, Celjski dom, Center sodobnih umetnosti

– Zgodovinski arhiv Celje

– Slovensko ljudsko gledališče Celje

– Celjska kulturnica

– Celjski mladinski center

– Regijsko študijsko središče

– Javni zavod Socio (tudi Večgeneracijski center, začasno ne sprejemajo donacij občanov)

– Ljudska univerza Celje

– Javni sklad za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Celje

Šole in vrtci bodo kot po vsej Sloveniji zaprti od 16. do 29. marca 2020.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč