Nekategorizirano

Šmarje pri Jelšah: še dve novi okužbi s koronavirusom, skupaj že štiri,

V Šmarju pri Jelšah so doslej štiri osebe okužene s koronavirusom COVID-19. Prva okužba je bila potrjena pri zaposleni osebi na OŠ Šmarje pri Jelšah v sredo, 11. marca 2020, popoldan. Okužba pri osebi, ki je bila v stiku s prvookuženo na šmarskem območju, je bila potrjena danes, 12. marca 2020.

V zgodnjih urah, okoli 15. ure smo bili obveščeni še o dveh potrjenih okužbah.
Po ustnih zagotovilih Ministrstva za šolstvo je minister podpisal odredbo o 14-dnevnem zaprtju šole, a do 14. ure ravnatelj Mitja Šket še ni prejel pisne odločitve. Kar pa ne izničuje pravilnost in pravočasnost odločitve, sprejete včeraj pozno zvečer.

							Župan Matija Čakš je s sodelavci ves dan na terenu, v stikih s pristojnimi službami,. Zjutraj je potekal sestanek vseh služb sistema zaščite in reševanja, javnih zavodov in občine, na katerem so se seznanili z najnovejšimi informacijami in razmerah v javnih ustanovah na območju občine in zasnovali nadaljnje ukrepe ob pojavu okužbe.

Na matični šoli v Šmarju pri Jelšah in podružnicah danes niso imeli pouk. »Prevzemam polno odgovornost za odločitev, ki sem jo sprejel pozno sinoči; če je ne bi sprejel, bi danes vladal kaos. Na centralni šoli s šestimi podružnicami imamo skoraj tisoč otrok, ki bi jih morali danes evakuirati,« je za več medijskih hiš izjavil župan Matija Čakš.
Zgodaj popoldan se je začel postopek razkuževanja vseh prostorov matične šole v Šmarju pri Jelšah. Z delom je začela enota 10 operativnih gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Steklarna Rogaška Slatina. V pripravljenosti je dodatna ekipa. Delo poteka po navodilih NIJZ, kdaj bo končano, pa bodo obvestili javnost.

Tudi v Grčiji se poslabšuje

.Grška vlada je sprejela  nove ukrepe, potem ko so sporočili, da je bilo v  državi i 117 primerov koronavirusa. To pomeni,  da je od včeraj na danes  bilo dodanih še 18 novih primerov koronavirusa.
Za to, kot je napovedal tiskovni minister, so  pred slabo uro  zaprli  gledališča, kina, telovadnice, sodišča in umetniška prizorišča.

Od ponedeljeka naprej so vse šole in ostali zavodi vzgoje in iobraževanja zaprti najmanj do 29. marca.

UKC Maribor: Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije na državnem nivoju smo v UKC Maribor sprejeli dodatne ukrepe, ki stopijo v veljavo 13. 3. 2020:

 

·         V UKC Maribor se v celoti ukinja elektivni (nenujni) kirurški program.

·         Izvajajo se le urgentni kirurški posegi in kirurški posegi pri karcinomskih pacientih.

·         V celoti se ukinjajo vsi neurgentni diagnostični in terapevtski postopki za ambulantne paciente, v celotnem UKC Maribor.

·         Izvajajo se le diagnostični in terapevtski postopki pri pacientih napotenih v UKC Maribor, s stopnjo nujnosti »nujno (1)«.

·         Za potrebe zdravljenja pacientov okuženih s Covid-19 se izprazni celotna stavba Klinike za ginekologijo, ki se preseli v 9. in 10. etažo Klinike za kirurgijo.

·         Zdravstveni kader (zdravniki, medicinske sestre, ostali zdravstveni in nezdravstveni kader), ki je opravljal delo na deloviščih, ki so začasno ukinjena, se razporedi na delovišča, kjer zdravstvenega kadra ni dovolj.

·         Od 16. 3. 2020 naprej se, do preklica, zaustavi izvajanje programa DORA in SVIT.

·         V ambulanti za ultrazvočni pregled kolkov pri dojenčkih bomo do preklica izvajali preglede samo v primeru, da je bilo ob predhodnem ultrazvočnem pregledu ugotovljeno, da gre za patološke kolke (kolki z oceno III, IV ali D). Ultrazvočno presejanje kolkov se do preklica ne bo izvajalo.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč