Nekategorizirano

Šele pri 89 okuženih Šarčeva vlada razglasila epidemijo, do pandemije le pol koraka! V Lendavi zaprti dvojezični OŠ in vrtca

“Epidemija s koronavirusom je Slovenijo doletela v nerešenem političnem času. Lahko bi bil še bolj nesrečen, če bi imeli predvolilno kampanjo. Ampak tudi ta vmesni čas, ko vlada, ki odhaja, opravlja tekoče posle, vlada, ki prihaja, pa še nima pristojnosti, je izjemno zahteven. Ta situacijo, ki jo imamo z epidemijo, je za ta čas, daleč največji izziv, kar smo jih srečali v zgodovini samostojne Slovenije,” je na današnji tiskovni konferenci skupaj s predsedniki koalicijskih strank dejal novi predsednik vlade Janez Janša. Da je vlada v odhajanju izgubila preveč dragocenega časa v modrovanju o tem, kakšne preventivne ukrepe sprejeti, če jih sploh.

Med drugim je Janez Janša dejal, “da infektologi predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, nova koalicija se s tem strinja.”

Prav ta ukrep je doslej zavračala Šarčeva vlada v odhajanju, tudi šolski minister Jernej Pikel se je na vse načine izogibal odloku o zaprtju vzgojnih in izobraževalnih ustanov. Tako so župani Šmarij pri Jelšah, Radencev in Lendave na svojo pest odločili, da z jutrišnjim dnem predčasno zapro šole in vrtce.

Lendavski župan Janez Magyar nam je povedal, da se je za ta korak odločil iz preventivnih razlogov, ker otroka osebe, pri kateri so včeraj odkrili okužbo s koronavirusom, obiskujeta tamkajšnjo dvojezično OŠ. 

Od danes je že zaprta Osnovna šola Šmarje pri Jelšah, kjer so potrdili dva primera okužbe s koronavirusom. Od srede pa tudi Osnovna šola Frana Albrehta v Kamniku, kjer so okužbo potrdili pri eno od učiteljic.

Zaprtje šol in vrtcev v šoli je od ravnatejev zahteval tudi župan občine Radenci Roman Leljak, menda pa nekateri odgovorni v javnih vzgojno izobraževalnih ustanovah županovega navodila niso upoštevala.

							UKC Maribor je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije na državnem nivoju, sprejel naslednje ukrepe. Trenutno je v Mariboru okuženih 7 ljudi. Vsi se zdravijo v mariborskem UKC in se počutijo dobro.

Po tistem, ko je nekaj občin sporočilo, da bo sledila navodilom države, da kljub potrjenem primeru okužene učiteljice ne bo odpovedala pouka.  Po končanem sestanku na šmaeski občini pa je župan Matija Čakš sprejel drugačno odločitev – na lastno pest je ODPOVEDAL POUK na OŠ Šmarje pri Jelšah in vseh podružnicah za ČETRTEK in V PETEK. Vrtci ostajajo odprti.

Zaradi novega koronavirusa je madžarska vlda Viktorja Orbana z včerajšnjim dnem uvedla izredne razmere. Uvedla bo nadzor na mejah s Slovenijo in Avstrijo. Že danes so na najpomembnejših vstopnih točkah na Madžarsko, mednarodnih mejnih prehodov Dolga vas in Pince, preko katerih poteka praktično ves cestni promet v tranzitu med zahodno in vzhodno Evropo, uvedla preverjanje telesne temperature pri osebah, ki vstopajo na Madžarsko. Še posebej so pozorni pri registrskih tablicah Italije, Španije in Nemčije. Opolnoči je bil ustavljen tudi ves avtobusni in železniški promet s Slovenijo in Avstrijo.

V Grčiji je zdaj 99 potrjenih primerov koronavirusa, tamkajšnje Ministrstvo za zdravje pa napoveduje 10 novih primerov. Pravkar je bila napovedana prva smrt 66-letnega pacienta.
 

Mogoče vam bo všeč