foto: MHP-Stranka nacionalističnega gibanja
BalkanEvropaSvet

Zanimivo-neverjetno-nevarno. Erdoganu so izročili zemljevid “turškega sveta” s polovico ozemlja Rusije

Vodja Stranke nacionalističnega gibanja (MHP) Devlet Bahceli je včeraj  turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu predstavil zemljevid “Turškega sveta”, območja  ki vključuje pomemben del ozemlja Rusije, vključno s Sibirijo. Fotografija, na kateri Bahceli izroči  zemljepisno karto Erdoganu, je bila objavljena na twitterju stranke. Na njem so številne ruske regije, vključno s Sibirijo, označene z rumeno in oranžno. Ankara na tem zemljevidu ni dala nobenih pojasnil.

Na zemljevidu so Turčija, Azerbajdžan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgizistan in Tadžikistan označeni z rdečo.

Hkrati so z oranžno označene nekatere države Balkanskega polotoka, del Irana, južne regije Rusije, pa tudi večji del Sibirije in zahodni del Mongolije.

Z rumeno so označeni Altaj, Jakutija in kitajska avtonomna regija Xinjiang Uygur. V napisu k objavljeni fotografiji ni navedeno, kaj te barve predstavljajo.

Kot poroča Cumhuriyet(Republika), sta se Bahceli in Erdogan srečala v predsedniški palači turškega voditelja. Njihovo srečanje je trajalo 45 minut. Po pogovorih ni bilo nobenih izjav. Po sestanku je Bahceli zapustil palačo in odšel na sedež svoje stranke, piše časnik.

Istanbul je 12. novembra gostil vrh Sveta za sodelovanje turško govorečih držav (Turkic Council), ki se je odločil, da se preimenuje v Organizacija turških držav. Poleg tega je bil odobren koncept turškega sveta za obdobje do leta 2040. Organizacija vključuje Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgizistan, Turčijo in Uzbekistan, Turkmenistan in Madžarska sodelujejo kot opazovalci.

Stranka nacionalnega gibanja pod vodstvom Bahcelija je v političnem zavezništvu z vladajočo Stranko pravičnosti in razvoja pod vodstvom Erdogana, ki ima večino v turškem parlamentu.

Kaj svet premore. Modrosti nikoli dovolj, norosti čezmerno in vsepovsod. Ali je to samo zdrs, provokacija ali nevaren trend še ne vemo. Upamo samo da je to slaba ekshibicionistična vaja dveh turkov , ki tu pa tam izgubljata stik z realnim svetom. Če temu ni tako je  potem je to zelo nevarna igra, če že ne kaj hujšega.

Vir: RBK

Slika:  Milliyetçi Hareket Partis(Stranka nacionalističnega gibanja Turčije)

Pripravil in prevedel iz ruščine: Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan