Nekategorizirano

Zaključena preiskava januarskega množičnega pretepa v Mariboru

Na  današnji novinarski  konferenci  na PU Maribor so postregli z informacijami v zvezi z množičnim  pretepom,  ki  se  je  zgodil v poznih nočnih urah 7. 1. 2018, na Vodnikovem  trgu v Mariboru. Zaključena je kriminalistična preiskava, ki se nanaša  na  nasilništvo, so pojasnili na tiskovni konferenci PU Maribor.  Tako  so  mariborski kriminalisti 17. 1. 2018, ob 19. uri  s  kazensko  ovadbo  k  dežurnemu  preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča  v  Mariboru  privedli  tri osumljence, vse iz območja Maribora.
“Moški  so  utemeljeno  osumljeni  storitve kaznivega dejanja Nasilništva po 296/II-I  čl.  Kazenskega  zakonika (KZ-1) s tem, da so skupaj s še štirimi sostorilci  napadli  in pretepli skupino moških in žensk iz širšega območja Celja, ki so se po obisku omenjenega kluba odpravljali domov. Vsi privedeni
so  bili  že  večkrat  obravnavani  za  različna kazniva dejanja z elementi nasilja.  Predkazenski  postopek v tej zvezi je vodilo in aktivno usmerjalo Okrožno  državno  tožilstvo  v  Mariboru. Zoper vse tri je bilo 17. 1. 2018 odrejeno   sodno   pridržanje,  18.  1.  2018  pa  so  bili  zaslišani  pri
preiskovalnem sodniku, ki je zoper vse tri odredil pripor.”

Do takrat so policisti in kriminalisti opravili več kot sto razgovorov z osebami, ki bi o dogodku in
kaznivih dejanjih lahko nudile koristne podatke,  zasegli so več predmetov, opravili eno
hišno  preiskavo, več poligrafskih testiranj in  pridržanj ter drugih procesnih opravil,  skladnih  z  Zakonom o kazenskem postopku. V povezavi s preiskovalnimi opravili se izvaja se več   forenzičnih   preiskav,  tudi  ob  pomoči  Nacionalnega  forenzičnega laboratorija  v  Ljubljani.  Tako so zavarovali ustrezne dokaze, ki jih je potrebno  obdelati  in  ovrednotiti, da bi lahko uspešno zaključili  preiskavo, ki je v zaključni fazi.

“Danes  pa  vsa  seznanjamo,  da  smo  zaključili  tudi  del kriminalistične preiskave,  ki se nanaša na kaznivo dejanje Posebno huda telesna poškodba s smrtnim  izidom, katerega žrtev je za posledicami poškodbe v Univerzitetnem kliničnem  centru  Maribor  umrla. V tej zvezi smo danes na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zoper 35 letnega moškega.

Na  podlagi  zbranih  obvestil,  ugotovitev  ogleda, rezultatov opravljenih preiskav  v  Nacionalnem  forenzičnem  laboratoriju  ter  drugih ugotovitev utemeljeno  sumimo,  da je osumljeni tega kaznivega dejanja, med tem, ko so ga na tleh pretepali, pokojni in še dva moška, z nožem zabodel žrtev ter ga
pri  tem posebno hudo telesno poškodoval. Neposredni kontakt med osumljenim in  žrtvijo  potrjujejo  zavarovani  dokazi  in  sledi,  tako  biološke kot kontaktne, ki smo jih pridobili z izvajanjem kriminalistične preiskave,” so še zapisali v sporočilu za javnost PU Maribor.

Za  kaznivo  dejanje  posebno huda telesna poškodba s posledico smrti je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od 3 do 15 let.

Mogoče vam bo všeč