Nekategorizirano

Zahtevamo izredno sejo Državnega zbora RS o prihodnosti Slovenije!

“Poslanska skupina NSi je danes vložila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora RS na temo prihodnosti Slovenije. Ključni akterji se premalo ukvarjajo z bistveno problematiko, ki pesti državo, in vse preveč z vsebino, ki ni ključnega pomena. V NSi zato želimo dialog in več razprave o prihodnosti ter rešitvah,” so zapisali v sporočilu za javnost NSi.

“Tako Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, OECD in Evropska komisija ugotavljajo, da sta sedanji ekonomski in socialni model v Sloveniji na dolgi rok nevzdržna. Vse tri institucije izpostavljajo, da na dolgi rok Slovenijo najbolj ogrožajo negativni demografski trendi, visok javni dolg in okorno poslovno okolje.

Prepričani smo, da se z neprijetnimi reformami ne da nabirati političnih točk, vendar so nujno potrebne, če želimo zagotoviti boljše življenje prihodnjih generacij. Sanjarjenje o utopičnih sistemih nam ne bo pomagalo. Prav tako Sloveniji ne bo pomagalo, da bomo za vse naše težave krivili EU.

Vlada Republike Slovenije je prva odgovorna, da pripravi strateške dokumente in izvedbene načrte za ključna področja slovenske prihodnosti. V  mandatu Cerarjeve vlade, žal, tega ne vidimo. Tako že močno zamujamo z modernizacijo zdravstvenega in pokojninskega sistema ter sistema socialnega skrbstva.

Zato želimo v NSi s predlogom priporočila vlado spodbuditi k večji odzivnosti in aktivnemu soočanju z negativnimi demografskimi trendi ter drugimi perečimi izzivi. Zlasti so ključni problemi: previsoka davčna obremenitev prejemkov iz dela, nepravične in nizke pokojnine, neučinkovito pravosodje, zastarel in nedelujoč zdravstveni sistem, postopki pri gradbenih dovoljenjih, nedelujoč trg dela, rigidna javna uprava, neprimerna družinska politika, zastarel izobraževalni sistem in slaba zunanja ter obrambno-varnostna politika. Politika je dolžna in ima odgovornost pred državljani, da napravi vse, kar je v njeni moč, da se stanje v Sloveniji izboljša. Dolžnost politike pa je, da išče rešitve za boljšo prihodnost,” so o razlogih za sklic izredne seje DZ  zapisali v poslanski skupini NSI.

Pobudi NSi po sklicu izredne seje DZ se je pridružila tudi poslanska skupina SDS, zato se predsednik DZ dr.Milan Brglez sklicu ne bo mogel izogniti. 

Mogoče vam bo všeč