Nekategorizirano

Mednarodni dan žensk 2018: ženske v medijih in IKT

Informacijske in komunikacijske tehnologije ter mediji so med najbolj dinamičnimi gospodarskimi sektorji v EU in svetu. Zato je še toliko bolj pomembno v tem sektorju zagotoviti enakovredno zastopanost žensk in spodbuditi mlade ženske, da se posvetijo študiju IKT.

Ženske v digitalni dobi

Odbor za enakost spolov bo ob mednarodnem dnevu žensk 2018 organiziral medparlamentarno konferenco, kjer se bodo parlamentarci posvetili: ženskam v medijih, digitalni vključenosti žensk, spodbujanju enakosti med spoloma v digitalni dobi.

Med sodelujočimi na konferenci bodo predsednica odbora Vilija Blinkevičiūtė, evropska komisarka za enakost spolov Věra Jourová, režiserka Sarah Gavron iz Velike Britanije in ustanoviteljica festivala MadwomenFest Pilar Jurado. Spremljajte razprave v živo 8. marca od 9. ure naprej

Parlament 7. marca organizira še seminar za novinarje, ki se ga bodo udeležile članice in člani odbora za enakost žensk, pa tudi Saskia Van Uffelen (predsednica uprave Ericsson Belux, Belgija), Kamila Sidor (ustanoviteljica Carrots Foundation, Poljska), Inge Bell (pomočnica direktorja Terre des Femmes, Nemčija) ter novinarki Marta Garcia-Adler in Hadjar Benmiloud (Nizoozemska).

Seminarja se bo udeležila še igralka Asia Argento, ena izmed žensk, ki so filmskega producenta in hollywoodskega mogula Harveya Weinsteina v gibanju #MeToo razkrile kot spolnega nadlegovalca.

Parlament želi, da EU, države članice in mediji sprejmejo ukrepe, ki bodo okrepili vlogo žensk v medijih.

Sicer pa bodo ta teden evropski poslanci v Bruslju govorili o krepitiv vloge žensk v sektorju informacijskih in komunikacijskih tehnologij,kar bo tudi letošnja tema mednarodnega dneva žensk. Poslanci bodo govorili tudi o brexitu in priseljevanju. Že danes so na odboru  za državljanske svoboščine, odboru za zunanje zadeve in delegaciji Parlamenta za odnose z državami Magreba  razpravljali o položaju migrantov v Libiji ter dejavnostih libijske obalne straže.

Čeprav predstavljajo ženske 70 odstotkov diplomirancev v študijih novinarstva in komunikacij, pa je njihov delež v med zaposlenimi v medijih 40-odstoten, še nižji pa na menedžerskih položajih, le 30-odstoten. Med poročevalci in napovedovalci je delež žensk 37 odstotkov, 24-odstoten pa je med povabljenimi strokovnjaki in komentatorji. »Pomembno je, da so ženske prisotne, da se jih sliši, da vidimo ženske kot strokovnjake, saj imajo ženske drugačen pogled na stvari,« poudarja češka poslanka Michaela Šojdrová (ELS), avtorica poročila o enakosti spolov v medijih.

Mediji imajo močan vpliv na politiko in družbo, zato je še toliko bolj pomembno, da države članice in EU v medijih polno uveljavijo zakonodajo o enakosti spolov, pravi poročilo. Medijska podjetja bi morala po mnenju Parlamenta sprejeti ukrepe za krepitev vloge žensk, vključno s kvotami in ukrepi proti nadlegovanju. »Zagotoviti moramo takšno okolje, v katerem ženske ne bodo diskriminirane, naj gre za delovna mesta, plačilo ali zastopanost v upravnih odborih,« opozarja poslanka Šojdrová.

Mogoče vam bo všeč