Nekategorizirano

Začel se je vrh voditeljev Zahodnega Balkana, glavna tema je skupni regionalni trg

Voditelji držav Zahodnega Balkana in predstavniki EU bodo danes v Sofiji pod pokroviteljstvom Berlinskega procesa, ki mu predsedujeta Severna Makedonija in Bolgarija, organizirali vrh o Zahodnem Balkanu.

Na vrhu naj bi bili poleg voditeljev držav v regiji, med njimi premier severne Makedonije Zoran Zaev, šefi voditeljev držav in vlad EU, med njimi bolgarski premier Boyko Borisov in nemška kanclerka Angela Merkel. Udeležila se ga bosta tudi zunanji minister EU Josep Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Po navedbah Evropske komisije naj bi države Zahodnega Balkana na vrhu sprejele akcijski načrt za skupni regionalni trg.

“Veselim se močne podpore evropskemu napredku vseh šestih držav kandidatk za Zahodni Balkan in želimo si, da bi se k EU pridružili hitreje. In seveda pričakujem, da bo vrh v Berlinu spet poslal sporočilo o začetku pogajanj, torej odprtju prvih poglavij, torej izvedbi prvih medvladnih konferenc EU z Republiko Albanijo in Republiko Severno Makedonijo” – je dejal Zaev.

Skupni regionalni trg bo prebivalce tudi spodbudil k povezovanju, je dejal Varhelji.

“Eno od prizadevanj je prosto gibanje ljudi. To bo na primer ljudem omogočilo potovanje samo z osebnimi izkaznicami, odvzelo delovna dovoljenja in olajšalo mobilnost študentov, raziskovalcev in učiteljev” – je dejal Varhelji.

Mogoče vam bo všeč