Nekategorizirano

Ali je cepivo podjetij “Pfizer” in “BioNTech” začetek konca pandemije ?

V letu izolacije in strahu je svet upal na boljše čase. Upamo na boljše zdravljenje Covid-19, hitrejše testiranje in boljše razumevanje, kako SARS-CoV-2 ustvarja kaos v človeškem telesu.

9. novembra sta Pfizer in BioNTech, dve farmacevtski družbi, sporočili, da je cepivo, na katerem so delali, več kot 90-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatskih primerov covid-19. To je neverjeten rezultat za cepivo prve generacije. Številni niso upali upati na učinkovitost ničesar nad 70 odstotkov, piše “Economist”.

“Novica je ob odprtju ameriške borze povečala delnice “Pfizerja” za 15 odstotkov in bistveno manjše “BioNTech” za 24 odstotkov. Vsesplošno prepričanje, da bi lahko cepivo vrnilo življenje v normalno stanje, je S&P 500 povečalo za 3,6 odstotka, seveda na rekordno visoko.

 Deleži letalskih družb in bank so se povečali. Richard Hatchett, vodja CEPI, fundacije, ki financira raziskave cepiva proti koronavirusu, je dejal, da so bili rezultati “izjemno pozitivni in spodbudni”.

Tri vprašanja

O cepivu ostajajo tri pomembna vprašanja. Eno je, v kolikšni meri deluje pri starejših, ena izmed skupin, ki je najbolj občutljiva na Covid-19, in ki se morda na cepivo ne bo odzvala. Druga stvar je, ali preprečuje okužbo (ostaja možno, da bi lahko cepivo nekomu preprečilo, da bi dobil simptome Covid-19, vendar ga ne bi razširil na druge).

In njegova dolgoročna učinkovitost je popolnoma neznana.

Druga cepiva

Kljub temu ni dvoma, da so ugotovitve izredno pozitivne. Poleg tega Pfizer pravi, da v tekočih poskusih ni prišlo do resnih pomislekov glede varnosti, čeprav se zbirajo nadaljnji podatki o učinkovitosti.

V prihodnjih tednih pričakujemo novice o še dveh cepivih AstraZenece, še ene velike farmacevtske družbe z ekipo z univerze Oxford, in ameriške biotehnološke družbe Modern. Že znano je, da cepivo AstraZeneca-Oxford spodbuja dober imunski odziv pri starejših. Tudi če cepivo Pfizer v tej skupini ne deluje tako dobro, obstaja velika verjetnost, da bodo to delo opravili drugi.

 

Mogoče vam bo všeč