Nekategorizirano

ZA OHRANITEV KULTURNE PLEČNIKOVE DEDIŠČINE, V MARIBORU!

MO SDS Maribor  s pozivom za javnost želi aktivno sodelovati pri ohranitvi edine Plečnikove dediščine v metu ob Dravi. V začetku leta so mariborski jezuiti kapelo Srca Jezusovega na Ljubljanski ulici 13 prodali avstrijskemu holdingu Best in parking. Na tem mestu naj bi v prihodnosti stala šestnadstropna poslovno-stanovanjska stavba in garažna hiša.

 

Mag. Dejan Kaloh, poslanec SDS in predsednik MO SDS Maribor je za SPLETNI portal e-Maribor povedal: “Z vso resnostjo in spoštovanjem do našega največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika se moramo zavedati, da je ta jezuitska kapela edino reprezentativno delo Plečnika v štajerski prestolnici. Bistvena napaka sedanje mestne oblasti je seveda bila, da ni uveljavila predkupne pravice in sama kupila ves objekt. Glede na to, da je na predlog mariborskega župana Saše Arsenoviča bilo ustanovljeno novo javno podjetje Mestne nepremičnine iz razlogov odkupa stavbne pravice za osrednjo mariborsko tržnico in gostilno Pri treh ribnikih, bi  to javno podjetje moralo izkazati podoben interes za nakup te edine Plečnikove mojstrovine, ki jo imamo v Mariboru,” pravi poslanec!

Vladimira Cokoja, mestna svetnica iz vrst SDS, pojasnjuje: “Žalosti nas, da MOM še ni sprejela novega OPN, prav tako ne novega odloka o kulturnih spomenikih, vendar so pristojni na Zavodu za varstvo kulturne dediščine leta 2013 dosegli vsaj to, da je v OPN zapisano, da je Plečnikovo kapelo oz. notranjo opremo pred rušitvijo treba prestaviti.” Pravi mestna svetnica in nadaljuje: “Imamo pa problem. Investitor te prestavitve ne želi zagotoviti, MOM pa še nima prav nobene ideje, kam s to dragoceno Plečnikovo zapuščino. Podžupan MOM Gregor Reichenberg je sicer povedal, da zadevo skrbno spremljajo, saj je občini v interesu, da se edino Plečnikovo delo v Mariboru tukaj tudi ohrani in ostane odprto za javnost. V svetniški skupini SDS v MS MOM pa menimo, da je potrebno kar hitro priti od besed k dejanjem.”

Nikakor se namreč ne sme zgoditi, da bo predragocena notranjost kapele pristala v kakšnem skladišču, ker MOM enostavno ne bo zagotovila nadomestne lokacije.  MO SDS Maribor si bo za ohranjanje kulturne dediščine vedno prizadevalo.

Mogoče vam bo všeč