Nekategorizirano

Za lenarjenje lahko kandidati prejmejo štipendije v višini 1.600 evrov

Hamburška likovna akademija (HFBK) je razpisala štipendije za lenobo kandidatom, ki dokažejo, da se ne zavzemajo za nič. Univerza za umetnost v Hamburgu je sporočila, da bo podelila tri štipendije v vrednosti 1.600 evrov.

Štiri vprašanja
Kandidati morajo anonimne prijave vložiti do 15. septembra in odbor prepričati, da je njihovo izbrano področje neaktivnosti še posebej impresivno in relevantno.

V prijavah bodo morali kandidati odgovoriti na štiri vprašanja: Kaj nočete storiti? Kako dolgo tega ne želite storiti? Zakaj je pomembno, da se ta posebna stvar ne stori? Zakaj ste prava oseba, ki tega ne počne?

“Ne narediti ničesar ni tako enostavno. Želimo se osredotočiti na aktivno nedejavnost. Če rečete, da se ne boste premaknili sedem dni, je to zelo impresivno. Če predlagate, da se ne boste premaknili ali razmišljali, je to še bolje,” pravi Friedrich von Borries, arhitekt in teoretik oblikovanja, ki je zasnoval ta program.

Ideja za ta projekt je nastala iz vrste razprav o nasprotovanjih v družbi, ki spodbuja trajnost, a hkrati zelo ceni uspeh.

Čas neaktivnosti

				Fon Bjurnes: Štipendija ni potegavščina			Fon Bjurnes: Štipendija ni potegavščina


“Ta štipendija ni šala, ampak poskus z zelo resnimi nameni: kako se lahko družba, ki je osredotočena na dosežke in presežke, obrne na glavo,” Je rekel Von Borjes.

Denar za štipendije bo dodeljen šele ob predložitvi poročila o izkušnjah sredi januarja 2021, kandidati pa lahko sami določijo čas svoje neaktivnosti. Prijave na tekmovanje bodo kasneje postale del razstave “Šola neučinkovitosti: Na poti k boljšemu življenju”, ki se bo novembra odprla na univerzi v Hamburgu.

Prepričani smo, da bi Sloveija lahko ponudila kopico “izjemnih” kandidatov za štipendijo, večino itak srečamo vsak petek na koronakolesarskih protestih, svoje preživetje pa si zagotavljajo z napajanjem iz javnega korita.

Mogoče vam bo všeč