Nekategorizirano

Z novelo zakona nad monopole pri športnih stavah

V Sloveniji so nekateri monopoli zaščiteni kot medvedi, prav zares so nedotakljivi. Njihovi zasebni interesi so nad vsakim javnim interesom.  Uspešno kljubujejo vsem družbenim spremembam in predpisom. Eno takih področij so nedvomno športne stave, na katere ima Športna loterija položene monopolne tace  in javni vpliv s katerim lahko pravočasno prepreči vsako spremembo, ki bi lahko ogrozila monopol.  

Potem ko so  lani, po zaslugi interesov Športne loterije, poslanci vladajoče SMC dokončno spravili v predal predlog novele zakon o igrah na srečo se je zdelo, da bo ta vroči kostanj dočakal neko drugo vlado. A potem je za presenečenje poskrbel poslanec iste stranke Branko Zorman. On je pred kratkim povsem nepričakovano in samostojno v parlamentarno proceduro vložil novelo zakona o igrah na srečo, ki je v marsičem podobna tistemu zavrženem predlogu.

Bistvo novele predvideva odprtje trga športnih stav, s katerim bi omogočili vstop na slovenski trg znanim in močnim tujim stavnicam kot so  Bet-at-home, Bwin in Bet365. Gre za športne stavnice pri katerih številni Slovenci že sedaj zapravljajo denar. A to počnejo prek spleta, in se v državno blagajno po tej poti ne steče niti en sam davčni cent. 

Novi predlog zakona predvideva, da se trg športnih stav liberalizira oz. odpre, na njem naj bi v bodoče nastopali lahko le tisti organizatorji športnih stav, ki jim država podeli koncesije. Iz pobranih davkov pa bi zagotovili veliko več denarja za obubožani slovenski šport, ki mu domače gospodarstvo namenja čedalje manj sponzorskih sredstev. Tudi financiranje športa prek Fundacije za šport zamira, ker prihodki Športne loterije z leti vztrajno usihajo.  Zato novelo podpirajo tudi na Fundaciji za šport, podpira jo tudi večina športnikov in klubov, predvsem pa mladi pogoni in majhna športna društva ter posamezniki.  Žal se njihov glas v medijih premalo sliši. Zato pa so toliko bolj glasni tisti, ki jim zakon ogroža monopol in visoke dobičke. V Športni loteriji, med njenimi lastniki in v krogih vplivnih posameznikov, ki so tako ali drugače prisesani na Športno loterijo  so Zormanov predlog pričakovano dočakali na nož in pohiteli z dokazovanjem, da ta ne zagotavlja več denarja slovenskemu športu in da nikoli ne bo nič boljše kot je sedaj. Še bolj pa so prizadeti strici iz ozadja, ki so se takoj podali v mrzlično lobiranje po medijih in med poslanci. 

Kakorkoli že, predlog zakona je zdaj pred poslanci in oni se bodo morali odločiti o tem, ali bodo podprli javni interes slovenskega športa namesto da bi še enkrat popustili pred interesi zasebnih lobijev.  Volitve so pred vrati.

Uredništvo

Mogoče vam bo všeč