Nekategorizirano

SLOVENCI IN JAPONCI SKUPAJ DO TOKIA 2020 IN ŠE NAPREJ

Športno sodelovanje med Slovenijo in Japonsko bo od danes še trdnejše. Za to sta poskrbela nacionalna olimpijska komiteja, podpisan sporazum o sodelovanju pa bo veljal vsaj do olimpijskih iger v Tokiu 2020, ni pa časovno omejen.
Današnji slavnostni dogodek v slovenski hiši v olimpijskem Pjongčangu pomeni dobro osnovo za slovenske športnike, ki se bodo lahko pripravljali v japonskih vadbenih središčih. Na začetni stopnji bo Japonska Sloveniji ponudila predvsem sodelovanje pri borilnih športih, v drugi smeri pa bodo v Sloveniji na pripravah kajakaši, pozneje bosta sodelovanje sklenili tudi obe veslaški zvezi.

V slovenski hiši je bila močna japonska športna delegacija, ob predsedniku komiteja in članu Mednarodnega olimpijskega komiteja Tsunekazuju Takedi še generalni sekretar Eisuke Hiraoka ter član izvršnega odbora Keisuke Muratsu, na slovenski pa ob predsedniku OKS Bogdanu Gabrovcu še ministrica za šolstvo, znanost in šport Maja Makovec Brenčič ter veleposlanica na Japonskem Simona Leskovar.

“To je eno izmed večjih strateških sodelovanj. Pot smo odprli tako, da smo lani obiskali japonski olimpijski komite, da bi na določenih lokacijah ugotovili primernost okolij, kjer bi se naši športniki lahko pripravljali za igre v Tokiu. Iz tega obiska se je zgodilo to danes, ko smo formalizirali že prej dogovorjeno. Nekatere zveze dodatne možnosti za treninge namreč že uporabljajo,” je pomen sodelovanja poudaril predsednik olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec. ” Pobuda je bila naša. Pobuda o mestih gostiteljih na Japonskem pa je nova, tu je 96 mest Japonske, ki avtonomno ob pomoči olimpijskega komiteja gojijo povezovalni duh prijateljstva. Država je tu močno povezana, predvsem prek novega veleposlanika v Sloveniji in zelo vesel sem, da se je to zgodilo,” dodaja Gabrovec.

“Pri nas bomo pobirali znanje pri borilnih športih, predvsem judu, prvič je tu karate, pa taekwondo, pa del rokoborbe. Mi pa bodo pomagali pri kajaku in kanuju, kjer smo velesila, in predajali znanje, pozneje bomo formalizirali še sodelovanje veslaških zvez,” o konkretnih dejavnikih pravi Gabrovec in dodaja, da sporazum nima končnega datuma; izpostavljen je sicer Tokio kot nek mejnik, a predsednik OKS verjame, da bo sodelovanje preseglo zgolj okvire teh iger.

Na japonski strani je bil podpisnik Tsunekazu Takeda, predsednik japonskega olimpijskega komiteja. “To je zelo dobro za oba komiteja. Želimo pomagati slovenskim športnikom in trenerjem, vi pa ste zelo močni v zimskih športih. Že zdaj dobro sodelujemo s smučarsko zvezo. Radi bi naredili izmenjavo športnikov in trenerjev, predvsem pred igrami v Tokiu, in sodelujemo tudi z OKS na poti do teh iger,” je sodelovanje opisal Takeda.

OKS

Mogoče vam bo všeč