Nekategorizirano

Kdo bo uplenil direktorski položaj v Pomurskih lekarnah?

Višek cinizma, bi lahko dejali za vsebino  petkovega sporočila za javnost, ki so ga iz dvora rdečega soboškega župana dr. Aleksandra Jevška poslali medijem. V njem Polonco Fiala Novak,  predsednico Sveta javnega zavoda Pomurske lekarne, mestna oblast opozarja na zakonitost vodenja in poslovanja  javnega zavoda. Da se je iztekel rok za izredno sejo Sveta, sklep o tem je na ponedeljkovi seji Sveta izsilil predstavnik soboške mestne občine Srečko Đurov. Jevškovim je dokončno uspelo zrušiti dolgoletnega direktorja Ivana Zajca, od lanskega septembra le vršilca dolžnosti, ker mu kot edinemu kandidatu  med ustanovitelji le  soboški mestni svet ni izrekel soglasja. Srečko Đurov je namreč na ponedeljkovi seji pod nosom ostalih članov sveta mahal s sklepom mariborskega višjega sodišča, ki je na pritožbo soboške mestne občine Ivanu Zajcu odreklo vpis v zakonitega zastopnika v sodni register.

V tej rušilni ihti sta župan Aleksander Jevšek in njegov direktor Srečko Đurov spregledala, da je Svet javnega zavoda že v sredo, 7. februarja, torej dva dni prej kot je MO MS objavil sporočilo za javnost, na spletni strani Pomurskih lekarn objavil javni razpis. To pomeni, da so svetniki opravili izredno sejo in to v roku, ki so ga določili na ponedeljkovi seji.  Zato so tovrstna »javna sporočila,« ki prihajajo iz županskih logov Aleksandra Jevška, izraz cinizma in oblastne arogance. Zlasti sklicevanje na zakonitost je v primeru Jevška in Đurova skrajno nehigienično, saj sta na sejah mestnega sveta dokazano nič kolikokrat kršila tako statut, kakor poslovnik. Seznamu njunih »zakonitosti« ni videti konca. O tem vedo marsikaj povedati pomurski župani, ki so bili na sejah regijskega sveta deležni marsikatere grožnje iz ust Srečka Đurova, o tem vedo povedati nekateri, ki so se želeli potegovati za določeno odgovorno funkcijo v javnih zavodih, pa so po »prijateljskih nasvetih« Srečka Đurova umaknili kandidaturo. O tem ve marsikaj povedati Sabina Gutalj, na kakšen način so se je na MO MS  znebili. Sodna farsa o tem še ni končana, ker je višje delovno sodišče v Ljubljani po pritožbi MO MS razveljavilo sklep prvostopenjskega in zadevo vrnilo na prvo stopnjo.  

Izvirni greh Ivana Zajca, za katerega skoraj verjamem, da se bo prijavil na razpisano mesto direktorja Pomurskih lekarn, je seveda v 4 milijonskem presežku, ki ga je javni zavod ustvaril v desetih letih. Jevškovi so nujno rabili kapital za vložek MO MS pri  mega projektu »Expo drvarnice« ob soboškem jezeru, katerega investicijska vrednost se je iz 1,6 milijo9na v dveh letih povzpela na 6.4 milijona evrov. Zato so v oblastni koaliciji v mestnem svetu sprejeli sklep, da se  »Presežek nameni za sofinanciranje regijskega projekta Soboško jezero – turistično, gospodarsko, športno in kulturno središče regije. Presežek prihodkov nad odhodki naj se v višini 2 milijona evrov nakaže MOMS v roku 15 dni od sprejetja sklepa zavoda.« Ker se je Ivan Zajc temu uprl, si je sam podpisal sodbo. Tudi poznejši sklep Sveta zavoda, da bo 2 milijona evrov namenil občinam ustanoviteljicam, v tem razrezu je soboški občini pripadlo dobrih 300 tisoč virov (za Jevška in Đurova premalo), ga ni rešilo pred odstrelom.  Njegov drugi greh je namreč, da so Pomurske lekarne velik del zdravil naročale preko družbe Vitapharm, kjer je direktorica Marina Šiško Štihec, soproga prejšnjega župana Antona Štihca. Da se je naveza Jevšek Đurov ves čas mandata trudila kadrovsko očistiti občinsko upravo in tudi javne zavode in podjetja slehernika iz krogov nekdanjega župana Štihca, čivkajo še vrabci na strehi.

Sicer pa, razpis za novega direktorja Pomurskih lekarn je objavljen, vprašanje pa je, koga bosta skušala Jevšek in Đurov umestiti na ta položaj. Morda Dušana Bencika, mestnega svetnika iz vrst SD, ki si je pred časom prizadeval postati direktor Komunale, a se mu ni izšlo. Morda je njun nov obraz magister farmacije Damir Domjan, zaposlen v Pomurskih lekarnah, sicer pa član SD in predsednik lokalnega odbora ZZB NOV. Ne bo jima lahko, ker njunemu kadrovanju ne bodo nasedle ostale občine, soustanoviteljice Pomurskih lekarn, menda pa jima bo v mestnem svetu zmanjkalo glasov sicer doslej kar monolitne koalicije SD in SMC.

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč