Nekategorizirano

Z inštalacijo Leona Novaka za škofa sedež Slovenske evangeličanske cerkve znova v Prekmurju

Znamenje sodelovanja je bilo osrednje vodilo nedeljskega svečanega bogoslužja v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, na katerem so inštalirali novo cerkveno vodstvo slovenskih evangeličanov za naslednjih šest let. Na čelu slovenskih evageličanov bo predsedstvo, s škofom mag. Leonom Novakom in inšpektorjem Bojanom Prosičem. Novak in Prosič sta po šestih letih nasledila dosedanjega škofa Gezo Fila in inšpektorja Johanna Laca. Tako so odločile volitve na septembrski sinodi.

Svečanega bogoslužja in umestitve novega vodstva slovenskih evangeličanov se je udeležila vrsta cerkvenih dostojanstvenikov iz Slovenije in tujine, prisoten pa je bil praktično tudi ves slovenski državno politični vrh, na čelu s PRS Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Dejanom Židanom, predsednikom DS Alojzem Kovšco in premierom Marjanom Šarcem.

V svoji pridigi je novi škof Leon Novak poudaril, da je tako kot za kapitana ladje tudi za krščansko cerkev pomembna natančna “pomorska karta”, in to je Sveto pismo. “Brez branja in upoštevanja svetopisemskih napotkov je krščanska cerkev kot izgubljena ladja na odprtem morju, prepuščena v nemilost morskim tokovom in mogočnim valovom različnih filozofij in ideologij,” je povedal Novak.

“Bogastvo, ki ga obljublja Bog svoji Cerkvi, otrokom in sodelavcem, ni materialno, ampak duhovno, kajti še tako veliko bogastvo ne more zadovoljiti duše in potešiti najglobljega hrepenenja oziroma lakote po zadovoljstvu, ljubezni in toplini,” je nadaljeval škof. Tudi v današnjem času je lahko vodilo skozi življenje prav sveto pismo, je še dejal škof Novak in pri tem opozoril na številne pasti, ki jih prinaša nestrpnost, vse hujša mograntska kriza. S svetim pismom kot vodilom “vse to moremo in zmoremo!” Naslednjih šest let bo njegova pozornost usmerjena na štiri skupine, ki se mu zdijo pomembne za delovanje Evangeličanske cerkve v prihodnosti; predvsem na otroke, veroukarje, mlade in mlade družine.

Škof Evangeličansko Cerkev vodi in zastopa skupaj z inšpektorjem, ki je po dolžnosti član Zbora duhovnikov, Prezbiterija ter Občnega zbora Cerkve, skrbi pa tudi za cerkveno premoženje, vodi sinode, gospodarsko-plansko komisijo in zbore, povezane z materialnim in duhovnim razvojem Cerkve.

Beseda sodelovanje je bila izrečena tudi v vrsti pozdravnih nagovorov. O njem je govoril PRS Borut Pahor, pa predsednik vlade Marjan Šarec, prvi mož državnega zbora dejan Židan, in tudi ljubljanski nadškof in metropolit dr. Stanislav Zore, papeški nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich je evangeličanom prinesel pozdrave papeža Frančiška in poudaril, da sta prejšnja evangeličanska škofa negovala dobre odnose z nuncijem, sam upa, da bo tako tudi v prihodnje. 

Mogoče vam bo všeč