Soba pobega Rudnik(foto ŠC Celje)
izobraževanješolstvo in znanjezanimivo

(Vznemirljivo) ŠC Celje: »V celjskem rudniku odkrili velenjski lignit »

Na Gimnaziji Lava se dogajajo nenavadne reči. Ob koncu delovnika ne zapuščajo rudnika nergavi, izmučeni, nejevoljni, ampak   s skrivnostnim nasmeškom na obrazu hitro zdrsijo skozi izhodna vrata in se naslednji dan z veseljem spet vrnejo. Kaj torej kopljejo?

To je uganka, ki jo odkrijejo obiskovalci že tretje sobe pobega. 13 gimnazijcev jo je izdelalo, še 13 jih pomaga pri vodenju ekip skozi uganke. Te so predvsem naravoslovne, obiskovalec mora namreč v glavi pobrskati za srednješolskimi znanji iz biologije, kemije in fizike.

Mentorica Lucijana Kračun Berc: »Kakovostno preživeti prosti čas s svojimi prijatelji in pri tem napolniti svojo dušo z reševanjem miselnih ali spretnostnih izzivov je nekaj neprecenljivega. Reševanje ugank v sobi pobega skupino zabava, nasmeji in poveže. Vsi živijo in dihajo za eno samo stvar: odkleniti zadnja vrata!«

Ideje za izvedbo so dijaki zbirali na naravoslovnem taboru. Za sobo so izdelali rekvizite in jo tehnično opremili. Za pristen vtis rudnika so v njem tudi predmeti in ruda Premogovnika Velenje. Z vsako skupino, ki igro odigra, pripravljavci odkrijejo nov način, kako se uganke še da rešiti na drug način.

»Ko pogledamo svet okoli sebe in mlade ljudi, lahko ugotovimo, da potrebujejo širok nabor znanja in veliko priložnosti. Šola jih lahko ustvarja. Trudimo se, da smo inovativni, uporabljamo novo tehnologijo, hkrati pa ne pozabljamo na osnovne človeške lastnosti, ki v sodobni družbi niso same po sebi umevne in jih moramo vseskozi negovati,« je povedal ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič.

Igra je omejena na 45 minut in je namenjena izključno zabavnemu druženju, zato rekordov ne štejejo.

 

Vtc

Vir: foto in tekst ŠC Celje

 

Mogoče vam bo všeč