Lampijoni ob Savinjskem nabrežju (foto: Gregor Katič)
Dogodki in prireditveLokalnozanimivo

Ne spreglejte: Savinjsko nabrežje obsijano s 69 unikatnimi lampijoni

Celjanke in Celjani se radi sprehajajo ob savinjskem nabrežju, vse od mesta do Špice in naprej. Sprehod je še posebej lep v decembru, ko je savinjsko nabrežje okrašeno z unikatnimi lampijoni.

Letos savinjsko nabrežje krasi 69 lampijonov, ki so jih izdelali otroci in mladi iz celjskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Mestna občina Celje ta projekt izvaja vse od leta 2012. Tudi lani smo začeli s pripravami in ustvarjanjem, vendar ga nismo mogli končati zaradi zaprtja vrtcev in šol. Leta 2012 je na savinjskem nabrežju viselo 10 lampijonov (izdelala jih je Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja), leto kasneje 50 lampijonov, od leta 2014 pa vse do danes se število giblje okoli 70.

Kdo vse  je slikal?

ŠCC Gradbena šola in varstvo okolja

Unikatne lampijone so naslikali otroci in mladi iz vrtcev, šol in doma: Vrtec Anice Černejeve (4 enote), Vrtec Tončke Čečeve (3 enote),  Vrtec Zarja (5 enot),  Vrtec Danijelov levček,  MONTESSORI SVET-hiša otrok, Zasebni vrtec Vesela hiša d.o.o., Waldorfski vrtec,  I. osnovna šola Celje, II. osnovna šola Celje,  III. osnovna šola Celje,  IV. osnovna šola Celje, Osnovna šola Frana Kranjca Celje, Osnovna šola Frana Roša Celje,  Osnovna šola Hudinja,  Osnovna šola Lava Celje, Osnovna šola Ljubečna,  Osnovna šola Glazija Celje, Waldorfska šola, Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Šolski center Celje, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Šolski center Celje, Gimnazija Lava, Srednja šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Gimnazija Celje – center, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Srednja zdravstvena šola Celje, Dijaški in študentski dom

Kdo je šival in kdo nameščal lampijone?

Celjske pravljične lampijone so zašili dijakinje in dijaki Šolskega centra Celje, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko. Namestilo jih je podjetje Elektrosignal s pomočjo dijakinj, dijakov in mentorjev s Šolskega centra Celje, Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja.

Vrtec Zarja-Ringaraja

Mestna občina Celje skrbi za koordinacijo projekta in distribucijo materiala, ki ga je letos kupil Zavod Celeia Celje. Ponosni smo na ta projekt, saj je lep primer dobre prakse, kako otroke in mlade vključiti v lokalno okolje in praznično dogajanje v mestu. V Celju nam to lepo uspeva tudi ob drugih pomembnih priložnostih, pa naj bo to ob prazniku Mestne občine Celje, tednu brez avtomobila, različnih prireditvah v mestu itn.

Zato je vredno se odpraviti  na sprehod in ogled prazničnega Celja, pa pri tem se ne smete »dovoliti« pozabiti ali zaobiti  Savinjsko nabrežje. Tam jih boste  videli in občudovali ter domišljiji prosto pot dali.

Le pojdite!

Vir: tekst in foto:(MOC in posamezne šole)

 

Mogoče vam bo všeč