Nekategorizirano

Vse boljši program Erasmus +

Dr. Milan Zver je v sodelovanju s skupino Evropske ljudske stranke (EPP) pretekli teden v Evropskem parlamentu organiziral konferenco o prihodnjem programu Erasmus+, ki bo tekel od leta 2021 do 2027.

Gre za enega izmed najbolj priljubljenih programov EU, ki povečuje zaposljivost, podpira osebni in poklicni razvoj mladih, pa tudi starejših Evropejcev, ter krepi evropsko identiteto.

Uvodni nagovor je imel vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber, panele o visokem šolstvu, poklicnem izobraževanju, šolah ter mladinskih politikah in športu pa so vodili člani odbora CULT iz vrst EPP, Sabine Verheyen, Svetoslav Malinov in Bogdan Wenta.

V pozdravnem nagovoru je Weber dejal, da je “ponosen, da prav EPP pripravlja mnenje Parlamenta o prihodnjem programu Erasmus” in dodal, da v Evropi “veliko govorimo o zakonodaji, o standardih in normah. Ne govorimo pa dovolj o čustvih, o tem, kaj resnično pomeni biti Evropejec. Program Erasmus + govori prav o tem. V zadnjih 30 letih so se milijoni evropskih študentov spoprijateljili, se zaljubili, odkrivali jezike, kulturo in lepoto drugih držav. Do zdaj se je rodil že milijonti “Erasmus otrok”. Ta številka govori sama zase. Erasmus + je velik uspeh! “

Sabine Verheyen je povedala, da skupina EPP podpira povečanje proračuna za omenjeni program. “Ne zahtevamo le podvojitve, tako kot Evropska komisija, temveč trikrat večji proračun. Le tako bo EU lahko dala priložnost za sodelovanje večjemu številu ljudi in le tako bo program lahko bolj vključujoč in stopnja uspešnosti za projekte bo višja.”

Med udeleženci konference je bilo nekaj predstavnikov Evropske komisije in mnogo deležnikov, ki se s programom srečujejo pri svojem delu.

Osnutek poročila, ki ga je pripravil dr. Zver, bo predstavljen naslednji ponedeljek, 22. oktobra v Strasbourgu, in bo predlagal konkretne korake, da bi bil program bolj dostopen, bolj osredotočen na evropsko dodano vrednost, bolj uporabniku prijazen in manj birokratski.

Dr. Zver podpira izboljšane sestavne dele programa: priložnosti za učenje jezikov, olajšano mobilnost šolarjev, mobilnost za športne trenerje, večjo osredotočenost na majhna partnerstva ter na virtualno učenje.

Obenem pa podpira tudi pomembne nove pobude, med njimi Centre za poklicno odličnost, mrežo Evropskih univerz in pobudo #OdkrijEU, ki temelji na uspešnem pilotnem projektu Interrail.

Mogoče vam bo všeč