Nekategorizirano

Deček miru, slovenski prinašalec Ognja miru in ljubezni

v občini Šmarješke toplice je odkrita že tretja replika skulpture Deček miru (avtorica je slikarka, kiparka Patricija Simonič ). Naj spomnimo: originalni Deček miru je postavljen na Trnovem pri Gorici, na poti proti spominskemu parku NOB, skulptura je odlita v bron. Prva replika-odlitek v kamnito maso je postavljena na sedežu Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob, prav tako na Trnovem pri Gorici. Druga replika je v občini Cankova v Prekmurju, na mostu, ki povezuje Slovenijo in Avstrijo. Tretja replika pa je doživela krst včeraj v Šmarjeških toplicah. »Hvala Šmarješke toplice, ker ste Dečka miru, ki želi postati simbol Slovenije- slovenstva sprejeli v svojo sredino…za mir, prijateljstvo, za spravo slovenskega naroda in med narodi«, so bile besede Giannija Rijavca, ki je spregovoril na slavnostni prireditvi.


Foto: ob skulpturi Deček miru: županja Šmarjeških toplic ga. Bernarda Krnc, župan občine Cankova g. Drago Vogrinčič in slovenski glasbenik in ustanovitelj Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob Gianni Rijavec

Deček miru, slovenski prinašalec Ognja miru in jubezni

Deček miru v našem času pelje pot v svetlobi skozi svet dejanj ideologije o ljubezni in miru, ki dviga srca v prijateljstvu in povezovanju med narodi in kakor veter ponese mir in ljubezen v misli in odprta srca vseh, ki zaupajo v prihodnost. Deček miru je simbol slovenstva z mirovniško miselnostjo, z zgodbo več nauka o ljubezni, več življenja, več razuma in pravice tem več miru. Deček v svoji značilni prešerni podobi pripoveduje o tradicionalnih vrednotah v poteh prihodnosti. Naj mir ne bo svetloba, ki je opešala.

Skulptura Dečka miru je umetniško delo Patricije Simonič. Njegova pojavnost s pripadajočim osrednjim simbolom miru – golobom na prsnem delu, simbolizira pripadnost ideologiji o miru in prijateljstvu. Zasnovan je v izhodišču Prešernove mirovniške misli: ”Ne vrag, le sosed naj bo mejak.” Podoba simbolne figure dečka miru je ujemajoča se s podobo samega pesnika, pokončna drža in veder obraz obdan z daljšimi valovitimi lasmi. Oblečen v prevelika oblačila simbolično opozarja na veličino pomena miru in sloge med narodi. V rokah drži laternico z Ognjem miru in ljubezni, ki ju želi ponesti v svet.

 

Mogoče vam bo všeč