Nekategorizirano

Rdeči župan Aleksander Jevšek počenja to, za kar je bil obsojen lenarški Ivan Vogrin

Se spomnite Ivana Vogrina, nekdanjega župana Lenarta, ki letos znova kandidira? Leta 2013 ga je  zaradi zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic med županovanjem v Lenartu sodišče izreklo pogojno obsodbo eno leto zapora s preizkusno dobo treh let. Vogrinu so namreč dokazali, da je ob koncu svojega županskega mandata naročil izdelavo več kot 800 strani obsegajoče občinske kronologije s kopijami člankov iz nekaterih slovenskih tiskanih medije o dosežkih v njegovem mandatu in s tem občinskemu proračunu storil za 59 tisoč evrov škode. Prav tako ni izvedel javnega naročila za tisk in ne svetnikom predlagal rebalans občinskega proračuna. 

Murska Sobota in lokalne volitve 2018. Za županski položaj se bosta potegovala dva kandidata. Dosedanji župan dr. Aleksander Jevšek SD,  ki mu je pred štirimi leti na oblast pomagala rdeča koalicija SD,SMC in DESUS, vse stroške za njegovo kampanjo pa so pokrila ministrstva, ki jih je obvladovala Židanova SD, in pa Bojan Petrijan SDS, nekdanji direktor soboške občinske uprave v času županovanja Antona Štihca, podprli pa sta ga tudi NSi in od danes tudi Podobnikova SLS.

 

Rekli bi, da gre boj Davida in Goljata, Petrijan se v boj podaja s pičlimi sredstvi in kar je ključno, brez medijske podpore lokalnih medijev, ki vsi do zadnjega ustrežljivo pišejo o “velikih dosežkih” Jevškovega županovanja, za kar so seveda izdatno plačani iz občinskega proračuna. Zneski in dejstvo, da gre za Jevškove medijske zgodbe, za katere Jevškova oblast ni razpisala javnega naročila, bi morali pritegniti pozornost Štefanečeve KPK, Računskega sodišče, NPU in tožilstva. 

Najprej gre za Soboške novine, sicer uradno glasilo MO Murska Sobota,  formalno naj bi ga izdajal Mestni svet,  brezplačno pa ga prejemajo vsa gospodinjsta v soboški občini. Gre navadno trobilo župana Jevška, za kar skrbi odgovorni urednik Tadej Buzeti, ki je v preteklem mandatu aktivno pomagal “rušiti” tedanjega župana Antona Štihca. Denar za njegovo izdajo seveda zagotavlja mestni proračun.

         

Čeprav je rdeči župan Jevšek obkrožen z moćno piar službo v svojem kabinetu, ki medijem sporoča vsak njegov korak in nasmeh, ki ga naredi, so vsa gospodinjstva v mestni občini Murska Sobota na spominski dan 17. oktobra (gre za ukinjen občinski praznik iz časov komunizma), ko so v osredni dvorani Kina Park odmevali borbeni napevi Partizanskega pevskega zbora, prejela še en agitpropovski izdelek, in sicer “Poročilo o napredku MO MS v letih 2014-2018”. Izdajatelj tega pamfleta, ki je izšel na 48. straneh, je sicer formalno  MO MUrska Sobota, v kolofonu pa je zapisana tudi družba Zgodba – poslovno svetovanje d.o.o. iz Maribora, kjer sta lastnika Židanova partijska aparatčika Matevž Frangež in Jure Štruc. V štirih letih je v skladu s partijsko direktivo  Jevšek na račun Frangeževe Zgodbe d.o.o. nakazal 74.049,74 evrov in to brez slehernega javnega razpisa, kaj šele vedenja občinskih svetnikov. Zadnji dve finančni injekciji Frangeževi Zgodbi d.o.o. sta iz septembra in oktobra 2018 in sicer septembra 15.603,80 evrov, ta mesec pa 3.440,40 evrov. Za posel sta MO MS s podpisom župana Aleksandra Jevška in Zgodba d.o.o. sklenila pogodbo o sodelovanju, ki je zneskovno na meji tega, ko bi moral biti izveden javni razpis, le Frangež je pač pripravil ponudbo, “napisano na kožo” naročniku. 

To, kar si je Jevšek privoščil z Zgodbo d.o.o. je zloraba uradnega položaja in uradnih pravic in oškodovanje občinskega proračuna, kar bi kot doktor kriminalistične postmortalne diagnostike moral vedeti. Ivan Vogrin je bil obsojen, kako bo z Aleksandrom Jevškom lahko le ugibamo!?

														 

Tudi Jevškov predhodnik Anton Štihec je ob koncu svojega mandata prav tako izdal Katalog realiziranih projektov. Na 50 straneh je podrobno in konkretno zapisano, kateri projekti so bili izvedeni  in koliko denarja je bilo namenjenih zanje v obodobju 2010-14.  Za razliko od Jevška je Štihec stroške kataloga pokril iz svojega žepa. Jevšek to dela z javnimi sredstvi s pomočjo firme političnih pajdašev. V njegovem Poročilu je bore malo realiziranih projektov (brez konkretnih zneskov), dosti je statistike, na katero občina tako ali tako nima vpliva, skratka samohvala in širokoustenje.

O lokalni medijski krajini v Murski Soboti, ki je povsem prisesana na Jevškove jasli, za kar je seveda izdatno plačevana, bom pisal v naslednjih dneh. Kako pa bo z zgodbo Jevška in Zgodbe d.o.o., o tem pa lahko le ugibam.Dokumenti in podatki so dovolj zgovorni, da se je Jevšek ogrešil ob zakone!

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč