Nekategorizirano

Vsa mesta v Makedoniji imajo okužene s COVID 19-čast rešujejo samo mesta v vzhodni Makedoniji

Na 5. julij je bilo registriranih novih 115 okuženih. Skupni seštevek  COVID diagnosticiranih  v Makedoniji  se je povzpel na 7046, število do sedaj ozdravljenih je 3027, umrlih 341. Stanje trenutno obolelih v državi je 3.678. Po  statističnih podatkih tamkajšnjega Inštituta za javno zdravje,  se  v mestih Radoviš, Delčevo, Berovo in Vinica(vsi našteti  kraji-mesta se nahajajo na vzhodu Makedonije) se lahko pohvalijo da nimajo niti enega obolelega  z korona virusom. Od opravljenih nekaj če z tisoč testiranj in 115 pozitivnih na COVID 19 je  nekaj čet 1/3 v glavnem makedonskem mestu Skopju, preostalo po vsej državi intenzivneje na zahodu države.

Tudi po število aktivnih na okužbo  od 3678 jih  2007 v Skopju, preostali aktivni na COVID 19 se intenzivneje razporejeni v zahodni del države ter  osrednji do Velesa. Tudi brez smrtih primerov ni mogel preteči dan. Umrlo jih je 7 od tega 5 v Skopju.

 

Na začetku te pandemije  je tamkajšnji zdravstveni minister izjavil,  da bo konica števila okuženih  dosežen v aprilu in da se bo ustavilo ter  kasneje obrnilo  trend navzdol. Danes  je julij, številka okuženih z COVID 19  je že čez 7.000 in ne  znakov ustavljanja ali padca, nasprotno je hitro rastoča. O prevelikem številu žrtev ni treba izgubljati besed.

 

Skratka, stanje ki si ga je pridela Makedonija kot takšna ni sam splet nesrečnih okoliščin in nepravočasnost ukrepov, mnogo, mnogo več  pri tem  ima odnos najbolj odgovornih do tega problema in problemov na sploh.  Neupoštevanje  navodil, spoštovanje ukrepov in nagnjenost  k izmikanju in izigravanju vsega naštetega, še posebej od ogovornih ali kot bi rekli v športnem žargonu «kapetanov» moštev, je pripeljalo do tega da je ta zdravstveni in vedenjski rezime tako slab.

 Vane T.Costa

 

Mogoče vam bo všeč