Nekategorizirano

Prihod tujih turistov v Grčijo prinesel pospešen drugi val pozitivnih na COVID 19

Da je možno da z prihodom tujih turistov v Grčijo   se poveča  coronavirus dokazuje tudi stanje novo okuženih v državi. Od 28 pozitivnih na COVID 19 v  Grčiji je ugotovljeno v 13 primerih pri turistih ki so prišli v Grčijo. Tako da z prihodom turistov  se vrača epidemija v državo. Žalostna konstatacija. Celo  to se je zgodilo da so jih testirali na meji me Bolgarijo in Grčijo v smeri Grčije. To se je zgodilo v nedeljo zjutraj ko si jih morali vrniti nazaj v izhodiščno državo. V tem primeru  so to bili srbski turisti, ki so po zaprtju meje z Makedonijo šli masovno  preko Bolgarije, ki pa so ravno zaradi nadzora za prehod v Grčijo določili samo eden mejni prehod Kulata-Promahonas.

Grki so zelo zaostrili nadzor nad gibanji povezanimi z korona virusom. Na primer, v kolikor se ugotovi  da je že tam prisoten gost pozitiven na coronavirus se ga obdrži in zadrži v enem od hotelov v karanteni  14 dni, seveda če ni nujna hospitalizacija. Četudi ne  poudarjajo nacionalnost turistov pa je več  kot očitno  intenzivno testiranje srbskih turistov zaradi epidemiološke slike in stanja v danem trenutku  v izvorni državi turistov.

Najnovejše je to da od  ponedeljka,  od 6 ure zjutraj stopa v veljavo prepovedan vstop srbskih turistov v Grčijo zaradi skokovitega porasta števila okuženih z korona virusom v Srbiji.  Prepoved bi na  predvidoma  trajala do 15 julija z možnostjo  podaljšanja. Celo srbski zunanji minister Ivica Dačić je odsvetoval srbskim državljanov načrtovanje dopusta v tej južno balkanski državi.  Prav  Srbija ima v dnevu ki se je iztekel 302  novih pozitivnih na COVID 19  in so razglasili izredno stanje v 10 mestih po celi  Srbiji.

Turistom iz Srbije  ki so že v Grčiji, bodo dovolili da zaključijo svoj aranžma. Že od prej pa  je znano  da imajo za makedonske turiste spuščeno »zapornico » za prehod turistov sedaj pa to velja tudi za srbske turiste. Prav tako v Grčijo ne morejo iz Albanije in Turčije.

Ali se bo trend ustavil, oslabel ali  intenziviral,  v dani  situaciji se ne da predvidevati natančno s katerim koli zanesljivim parametrom. Edini kažipot so obdobni povzetki in na podlagi tega nakazovati mogoče trende ali smernice za državljane. Žal. Pokazalo seje da se virus vmes  modificiral  in prilagodil na spremenjene razmere. Upajmo da bodo ljudje ravnali odgovorno.

 

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč