ljudjeprometSlovenijaV fokusuvreme

Vročinski val je zelo obremenilen za voznike – bodite previdni

Agencija za varnost prometa opozarja, da bo po podatkih Agencije za okolje danes po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. V četrtek in petek, pa tudi ob koncu tedna bo zelo vroče, nastanejo lahko vročinske nevihte. Vročinskih obremenitev med vožnjo ne podcenjujte, še posebej če je pot daljša, opozarja Agencija za varnost prometa. Zagotovite si dovolj vode, preverite delovanje klimatske naprave in načrtujte več krajših postankov. Preverite razmere na cestah, saj stanje v zastojih lahko povzroča dodaten stres in vodi v jezne reakcije, ki ogrožajo prometno varnost. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci in starejši. Temperatura otrokovega telesa se dviguje 3 do 5-krat hitreje od temperature telesa odrasle osebe.

Prezračite in ohladite vozilo, preden se odpeljete

Če je vaše vozilo parkirano na soncu, se v njem temperatura hitro lahko dvigne tudi na več kot 50 stopinj Celzija. Če se usedete v razbeljen avto, bo vročina na vas delovala zelo obremenilno, imela bo močan vpliv na vaše psihofizično stanje in lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost. Zato pred odhodom avto dobro prezračite in ohladite s klimatsko napravo. Ne ustvarjajte prevelikih temperaturnih razlik med zunanjim ozračjem in kabino vozila. Priporoča se temperaturna razlika do maksimalno 10 stopinj Celzija.

Ne vozite dehidrirani!

Vozniki motornih vozil naj imajo pri sebi vedno dovolj tekočine zase in za sopotnike. Zadostna količina vode je nujna tudi v primeru zastojev. Na avtocestah in hitrih cestah v primeru zastojev vedno ustvarite prostor za reševalni pas. Ta je nujen za pravočasen dostop intervencijskih služb.

Poskrbite za senčenje

Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij.  Poskrbite za primerno zasenčenje. Posebej pozorni bodite, če se zjutraj odpravljate proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. Če uporabljate sončna očala, ne pozabite, da jih je pred predorom potrebno odstraniti.

So vaša stekla očiščena?

Pred odhodom na pot, posebej daljšo, dobro očistite tako zunanjost kot notranjost vetrobranskega stekla avtomobila, ob tem pa preverite količino tekočin v avtomobilu, poleg tiste za pranje stekla, še hladilno in zavorno tekočino ter motorno olje.

Utrujeni? Nikar za volan!

Tako na daljši kot na krajši vožnji je za vse udeležence v prometu ključna spočitost. Ko se pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. Daljše vožnje so ob visokih zunanjih temperaturah fizično in psihično naporne, utrujenost in zaspanost močno povečata možnost za nastanek prometne nesreče. V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, si vožnjo »razdelite«, s tem tudi zmanjšate tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti.

Agencija za varnost prometa želi vsem udeležencem v prometu varno in srečno vožnjo.

vir: https://www.avp-rs.si/vrocinski-val-obremenilen-za-voznike/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:ljudje