izobraževanjeLokalnoPolitikaSlovenija

[Vredno ogleda]Izjava poslanke SDS Mojce Škrinjar o opozicijskem predlogu zakona o vrtcih (video)

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je podala izjavo o opozicijskem predlogu zakona o vrtcih.

Izjavo objavljamo v celoti.

Pozdravljeni,

želela bi povedati nekaj v zvezi z danes vloženim predlogom zakona o vrtcih. Predlog zakona prinaša neučinkovite rešitve in tudi nepošten odnos. Zaradi tega predloga prosta mesta v javnih vrtcih ne bodo nič bolj zapolnjena. Vedeti je treba, da starši vpišejo otroke v zasebne vrtce zaradi alternativnih, drugačnih pedagoških in didaktičnih pristopov. Javni vrtci tako ne bodo imeli prav nič več zasedenih mest, bodo pa župani imeli več nezadovoljnih občanov. Alternativne pedagogike in didaktike bogatijo izobraževalni prostor. Primerno je, da v njem tudi ostanejo.

Poleg tega predlagana rešitev tudi ni poštena. V preteklem desetletju, ko je primanjkovalo mest v javnih vrtcih, so zasebniki s svojo ponudbo pomagali premagovati prostorsko krizo. Vedeti je treba, da narediti vrtec pomeni ogromno investicijo, saj so prostorski pogoji in tehnični normativi izjemno zahtevni. Bojim se, da če bo prišlo do ponovnega porasta rojstev, potem morda nikogar ne bo, ki bi lahko reševal prostorsko krizo.

Želela bi povedati tudi misel glede nedavnih protestov v zvezi z ukrepi za zamejitev virusa covid19. Zdi se nam izjemno neprimerno, da se otroke zlorablja za politične namene. Poleg tega pa tudi nevarno za same udeležence.

Za konec še misel glede vpisa na fakultete: Dejstvo je, da je soglasje vlade smiselno, in da ima vlada moč odločati o številu mest in omejitvah, kajti gre za strateško vprašanje. Ne gre samo za področje izobraževanja, gre za področje zaposljivosti in tudi razvoja države. O tem mora celotna vlada, vsi resorji, dobro razmisliti. Zato je prav, da si je vlada vzela čas, da pregleda, ali je predlog, ki je dan, ustrezen.

Vir: SDS.si

Mogoče vam bo všeč