Vir: Twitter
IntervjuPolitikaSlovenija

[Vredno branja] Dr. Vinko Gorenak: DESUS NA RAZPOTJU

Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DESUS) je vsekakor slovenski politični fenomen, ki ga poznajo kot stanovsko politično stranko le v redkih državah Evrope. Njeni začetki segajo v leto 1991 v Maribor. Na njihovi spletni strani je kaj malo podatkov o času do leta 2004. Od takrat naprej pa tudi moj spomin pove nekaj izjemno pomembnega. V času po tem letu smo imeli Janševo, Pahorjevo, pa spet Janševo, nato vlado Bratuškove, pa vlado Cerarja, ter Šarčevo in še tretjo Janševo vlado. Nobene od njih sploh ne bi bilo, če v njo ne bi vstopil DESUS.

Nič posebnega, boste rekli, če bi bil DESUS zmagovalec volitev, toda to nikoli ni bil, največkrat je bil v vseh vladnih koalicijah jeziček na tehtnici, ki je odločal o tem, ali bomo imeli levo ali desno vlado. Seveda ni najbolj normalno, da zadnji poraženec na volitvah, odloča o tem, kdo bo sestavil vlado in kdo ne, toda to je realnost proporcionalnega volilnega sistema, ki ga pri nas pač imamo. Ljudstvo pri tem na žalost, nima nobene besede.

Leta 1997 smo imeli referendum o tem, ali naj v ustavo zapišemo, da imamo večinski ali proporcionalni volilni sistem. Ljudstvo je odločilo, Ustavno sodišče RS pa potrdilo, da imamo v Sloveniji večinski volilni sistem. Toda poslanci leve politične večine so leta 2001 odločili v nasprotju z ljudsko voljo, da imamo v Sloveniji proporcionalni volilni sistem. Za manj obveščene bralce naj povem, da poznamo v večinskem volilnem sistemu dve veliki stranki, morda še kakšno malo in nič več, v proporcionalnem volilnem sistemu, kakršen je naš, pa poznamo množico takih ali drugačnih političnih strank, v Sloveniji zlasti množico levih političnih strank. Tak volilni sistem v večji ali manjši meri   prinaša politično nestabilnost, ki jo poznamo tudi pri nas.

Toda preskočimo obdobje od leta 2004 do leta 2020 in vlogo stranke DESUS v tem času. Stranka DESUS (Demokratična stranka upokojencev Slovenije) naj bi se zavzemala zlasti za pravice upokojencev. Toda, ali to tudi drži? Nikakor ne. Njen predsednik je bil od leta 2005 Karl Erjavec. Če bi se resnično zavzemali za pravice upokojencev, bi bil Karl Erjavec v vseh vladah po letu 2004 minister za delo družino in socialne zadeve, kamor sodijo tudi upokojenci. Toda tega resorja se je v vseh teh letih izogibal kot hudič križa. V vseh vladah je bil minister, ki mu pripadajo policijski varnostniki in službeno vozilo, z izjemo kratkega časa Pahorjeve vlade, ko je bil minister za okolje in prostor. Karl Erjavec je bil torej čisto kukavičje jajce v stranki DESUS, v bistvu jo je uporabljal za doseganje svojih osebnih ciljev. To se je pokazalo tudi v letu 2020 in 2021. V začetku leta 2020 je po volji predstavnikov DESUS na volilnem kongresu zapustil DESUS in mesto prepustil Aleksandri Pivec. Politično se je menda upokojil, dejansko pa je bil s plačo priklenjen na državne jasli. V začetku tega leta pa se je zmagoslavno vrnil s čisto prevaro (prosto po pripovedovanju poslancev DESUS). Ko so Aleksandro Pivec nekako prisilno izgnali iz DESUS, se je Karl Erjavec vrnil v stranko z obljubo poslancem, da bo združil stranko in jo popeljal na naslednje volitve v Državni zbor. Nič ni govoril o tem, da bo DESUS zapustil vlado Janeza Janše.  Takoj po zasedbi prestola šefa DESUS pa je pokazal prave barve. Zahteval je namreč, da DESUS odide v opozicijo. Uradno se je to tudi zgodilo, toda razen poslanca Jurija Lepa, noben izmed ostalih poslancev DESUS (Franc Jurša, Robert Polnar, Branko Simonovič in Ivan Hršak) temu ni sledil, vsaj z glasovanji v DZ ne. Na tej točki se je pokazala vsa pokvarjenost Karla Erjavca: odstopil je z mesta predsednika DESUS in izstopil je iz stranke DESUS. Pokazalo se je torej to, kar sem trdil že skoraj dve desetletji. Karl Erjavec je največji “nategun” slovenskih upokojencev, ki bo na ta račun imel eno največjih pokojnin v državi, tisti, ki pa so leta 2008 verjeli v njegovo napoved o 1000 evrih najnižje pokojnine, pa bodo ostali najbolj prevarani. Volilci morajo postati veliko bolj previdni in veliko bolj kritični do takih ljudi.

Poslanci DESUS-a so ta čas glas razuma, z vlado delajo za upokojence  

Kaj se torej dogaja v stranki DESUS? Na eni strani imamo vodstvo, ki menda grozi poslancem, da morajo glasovati z opozicijo, na drugi strani pa imamo poslance, ki se vodstvu očitno upirajo. Naj še enkrat spomnim, gre za DESUS (Demokratična stranka upokojencev Slovenije), ki ima v svojem programu visoko med prioritetami, če ne že kar na prvem mestu skrb za upokojence, ki jo vsa ta leta v največji meri tudi volijo.  Pa poglejmo nekaj uradnih statističnih podatkov. V času med 2004 in 2008, ko je bil DESUS v prvi Janševi vladi, so se pokojnine povečale za okoli 25 odstotkov. Sledilo je obdobje stagnacije pokojnin, tudi v drugi Janševi vladi. V tretji Janševi vladi 2020- 2021 pa je bilo za upokojence poskrbljeno takole:

 • Ustanovljen je bil Urad za demografijo, ki naj bi ga praviloma vodil predstavnik DESUS-a, najsi bo to minister ali direktor.
 • Tik pred sprejemom je Zakon o demografskem skladu, ki naj bi pod eno streho združil vso državno premoženje, vsi dobički pa bodo v prvi vrsti namenjeni upokojencem, tako za pokojnine, kot tudi za druge potrebe starejših.
 • Izredna uskladitev pokojnin, z veljavnostjo od 01.12.2020, je povečala dohodke upokojencev za 2 odstotka.
 • Vlada je pokojnine uskladila tudi redno, in sicer za 3,2 odstotka z veljavnostjo od 01.01.2021.
 • Odpravljena je bila diskriminacija kmečkih zavarovancev in upokojencev z dokupljenimi leti.
 • Po več kot 15 letih bomo dobili najmanj pet domov za ostarele, dokončan bo dom v Osilnici in v Vrtojbi, za kar je v naslednjih dveh letih zagotovljenih 30 milijonov.
 • Do 01.01.2023 se bo odmerni odstotek za pokojnine za moške in ženske izenačil na 63,5 odstotka.
 • Več kot 300.000 upokojencev z najnižjimi pokojninami je v letu 2020 prejelo dva solidarnostna dodatka v skupni višini od 260 do 600 evrov.
 • Tudi upokojenci so v letu 2020, z možnostjo koriščenja tudi v letu 2021, prejeli turistične bone v višini 200 evrov.

Vlada ima v načrtu še naslednje:

 • povrnitev pravice za seniorske olajšave za upokojence s polno pokojninsko dobo, za starejše od 70 let do višine 1500 evrov,
 • sistemsko ureditev letnega dodatka,
 • ureditev kmečkih in vdovskih pokojnin in
 • sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Kdo ima torej prav, vodstvo ali poslanci DESUS-a?

Odgovor na to vprašanje je popolnoma jasen. Poslanci DESUS-a seveda vedo, da so tako v prvi Janševi vladi, kot v njegovi sedanji vladi za upokojence dosegli daleč največ. Toda tega se očitno ne zavedajo vodstva DESUS-a v podobi Karla Erjavca in dveh njegovih naslednikov Antona Balažeka (nejasno zakaj je odstopil) in Brigite Čokl (sedanja začasna šefinja DESUS-a), ki naj bi po poročanju nekaterih medijev kar grozila poslancem DESUS-a, da morajo glasovati proti vladi. Nejasno je, ali to drži ali ne, toda poslanci DESUS-a natanko vedo, da so skupaj s poslanci SDS, NSI in SMC, v tej vladi, dosegli daleč največ za upokojence. Sedanje začasno vodstvo DESUS-a in prihodnje stalno vodstvo te politične stranke, pa se mora odločiti, ali so politična stranka, ki skrbi zlasti za interese upokojencev, ali so pač ena od levih političnih strank, ki za svoje cilje upokojence zgolj izkorišča.

Vir: vinkogorenak.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju