izobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusu

Vprašanje potrošnika – v slovenski spletni trgovini ena cena, v španski druga

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

 

V spletni trgovini sem želela kupiti obleko, za katero sem ugotovila, da je v španski različici spletne trgovine precej cenejša kot v slovenski. Menim, da je to diskriminatorno do potrošnikov.

Ali ne obstaja poseben zakon, ki določa, da bi morale biti cene enake ne glede na državo, iz katere prihaja potrošnik?

Odgovor ZPS

Ne, zakonodaja ne določa, da morajo biti cene izdelkov enake v vseh jezikovnih različicah spletne trgovine istega prodajalca. Če ima prodajalec spletno trgovino tako v španskem kot slovenskem jeziku, cene izdelkov niso nujno enake.

Prodajalci lahko cene še vedno prilagajajo glede na ciljni trg posamezne spletne trgovine, ne nazadnje je razlika v ceni lahko pogojena tudi z različnimi stopnjami davkov.

Zakonodajna sprememba pa se je pred nekaj leti s sprejetjem evropske uredbe zgodila na področju geografskega blokiranja, ki je odtlej prepovedano.

Pri geografskem blokiranju gre za diskriminatorno prakso prodajalcev, ki potrošnikom bodisi v celoti preprečuje dostop do posamezne spletne strani, jih samodejno preusmerja na spletno stran v njihovem jeziku ali jim onemogoča nakup izdelkov in storitev zgolj na podlagi njihovega prebivališča ali državljanstva.

Takšna praksa je torej prepovedana, čeprav so določene izjeme, kjer je geografsko blokiranje še vedno dovoljeno – med njimi so na primer avdiovizualne storitve in avtorsko zaščitene vsebine ter nekatere druge storitve.

Poleg tega uredba o prepovedi geografskega blokiranja ne določa, da mora prodajalec zagotavljati dostavo blaga v državo potrošnikovega prebivališča. V praksi to pomeni, da tudi če potrošnik lahko dostopa na primer do španske različice spletne trgovine in tam opravi nakup po nižji ceni, prodajalec morda ne bo omogočal izbire dostave blaga v Slovenijo.

Avtor: Matjaž Jakin

 

vir: https://www.zps.si/nasveti-in-zakonodaja-topmenu-235/splet-katalogi-prodaja-na-domu/11332-vprasanje-potrosnika-v-slovenski-spletni-trgovini-ena-cena-v-spanski-druga

 

Mogoče vam bo všeč