Nekategorizirano

Von der Leyen: Napredek v pogajanjih z Londonom, vendar je treba še veliko dela

Pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom so v zadnjih dneh sicer napredovala, vendar je treba opraviti še veliko dela, je v petek dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Po težkih tednih z zelo počasnim napredkom je bil v zadnjih dneh dosežen večji napredek na pomembnih področjih. To je dobro,” je von der Leyen dejala na novinarski konferenci.

Vendar je “še veliko dela je pred nami,” še posebej na treh najtežjih področjih – enaki konkurenčni pogoji, dostop evropskih ribičev do britanskih voda in reševanje sporov v prihodnjem sporazumu.

Predsednica Komisije je dodal, da je bil napredek pri državni pomoči dosežen na področju enakih konkurenčnih pogojev.

Do cilja pa je še nekaj metrov – je dejala.

Združeno kraljestvo je Evropsko unijo zapustilo 31. januarja, do konca tega leta pa velja prehodno obdobje, v katerem Združeno kraljestvo uporablja evropska pravila.

Za obdobje po koncu prehodnega obdobja se je treba dogovoriti o sporazumu o prihodnjih odnosih, za katerega je vedno manj časa, še posebej, ker je treba vsak sporazum ratificirati v EU in v Veliki Britaniji.

Brez dogovora o prihodnjih odnosih sta obe strani v nevarnosti gospodarskega šoka, ki je najmanj zaželen zlasti v času koronske krize.

Mogoče vam bo všeč