Nekategorizirano

Vitamin C za zdravje in daljše življenje

Oranžna je na voljo vse leto, je cenovno dostopna, hranljiva, zdrava in odličnega okusa. Vsebuje visok odstotek antioksidantov, izboljšuje in spodbuja delo črevesja, znižuje raven slabega holesterola v krvi in ​​za tretjino zmanjša zadebelitev krvnih žil.

Pomarančni sadež vsebuje obilo vitaminov C, B, provitamina A, pa tudi vitamina E. Med minerali je še posebej pomemben kalcij, ki se zlahka absorbira, pa tudi magnezij, kalij in fosfor.

Oranžna je bogata z elementi v sledovih, pa tudi s sladkorjem, ki telesu zagotavlja energijo, medtem ko mu vitamin C pomaga pri izgorevanju. Vitamin C spodbuja tudi absorpcijo železa, krepi obrambni sistem telesa, pospešuje celjenje ran in pomaga nevtralizirati proste radikale.

Za kadilce je vitamin C še posebej pomemben. Če torej kadite, živite v onesnaženem okolju ali ste utrujeni, solate ne začinite z oljem, temveč s pomarančnim sokom. Ta okusna sladko-slana kombinacija je hkrati izjemno zdrava.

Poleg tega so znanstveniki iz Avstralije odkrili, da je uživanje samo ene pomaranče na dan lahko uspešna zaščita pred pojavom nekaterih oblik raka. Trdijo, da se lahko zaradi tega sadeža tveganje za nastanek raka ustne votline, grla, glasilk in prebavnih organov prepolovi.

Mogoče vam bo všeč