Nekategorizirano

Vojska kot pomoč v nekaterih državah sveta, le pri nas ne!

V boju z novim koronavirusom se številne države zanašajo tudi na pomoč vojske. Tudi v Sloveniji je notranji minister Aleš Hojs predlagal, da bi aktivirali vojsko in da bi ta prejela izredna pooblastila, kot jih ima sicer policija.

V Nemčiji je obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer vpoklicala rezerviste, ki bodo podprli državo v boju z virusom. Ta konec tedna se je na poziv javilo okoli 2300 rezervistov, med njimi več kot 900, ki lahko pomagajo v zdravstvu. Nemška vojska sicer že zdaj med drugim pomaga pri temeljni oskrbi v zdravstvu in drugod ter ohranjanju reda in varnosti.

Več sto vojakov v Švici so vpoklicali, da pomagajo v bolnišnicah. Do konca junija bo dala vojska na razpolago 8000 ljudi, ki bodo pomagali pri negi bolnikov, logistiki in transportu bolnikov.

Tudi avstrijska vojska je v postopku mobilizacije rezervistov. Obrambna ministrica Klaudia Tanner predvideva, da bodo v maju dali na razpolago 3000 ljudi.

V Franciji pomaga vojska v Alzaciji zdravstvenim delavcem in pri prevozu bolnikov. V regiji vzpostavljajo tudi vojaško bolnišnico, kjer bodo lahko namestili 30 bolnikov. Z vojaškimi letali premeščajo težje bolnike v druge dele države.

Poljska je v boj z novim koronavirusom poslala 2100 vojakov. Med drugim oskrbujejo starejše, ki so v karanteni, pomagajo pri prevozu zdravil, vojaški psihologi pa po telefonu odgovarjajo na vprašanja obolelih za covidom-19.

Na meji si z vojaki pomagajo na Češkem. Aktivirali so okoli 940 vojakov, ki izvajajo nadzor pri vstopu in izstopu iz države. To število naj bi v prihodnje podvojili. Vojska pomaga tudi pri prevozu zdravstvenih pripomočkov. Vojaki so med drugim v boju z virusom na različnih področjih dejavni še na Norveškem, v Srbiji, Izraelu in ZDA.

V Sloveniji, pa se sprašujemo, ali je vojska potrebna sploh potrebna? Nikjer z vojsko nimajo problemov, le očitno v naši državi. In gre za našo SLOVENSKO vojsko. In kaj bi vojska delala? Skupaj s policisti bi varovali našo južno mejo. Kar je v teh časih zelo pomembno, kajti tudi migranti, ki mejo prestopajo ilegalno, so potencialni prenašalci virusa COVID-19. In bog nas obvaruj Slovence, če nas s koronavirusom zadenejo še okuženi migranti.

MG

Mogoče vam bo všeč