Nekategorizirano

V SVZ Hrastovec pričeli s šivanjem zaščitnih pralnih mask za lastne potrebe

Z namenom povečati neodvisnosti od dobav zaščitnih mask so v SVZ Hrastovec pričeli s šivanjem lastnih pralnih mask. SVZ Hrastovec ima v zavodu lastno šiviljsko delavnico, kjer so zaposlene 4 šivilje. Zaradi velikih potreb po zaščitnih maskah v času epidemije koronavirusa so se skupaj z zaposlenimi odločili, da tudi sami poskrbijo za delno samooskrbo zaščitnih mask in se tako lotili šivanja.

				Foto: SVZ Hrastovec			Foto: SVZ Hrastovec

Direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha je povedala: “Po izbruhu epidemije smo začeli razmišljati kako lahko pomagamo, pripomoremo k zajezitvi širitve virusa. Naša prva skrb je zagotoviti, da zaposleni v zavodu in naši stanovalci ostanejo zdravi, kar dosegamo s poostrenimi zaščitnimi ukrepi. Hvaležno smo sprejeli donacijo 50 metrov blaga iz podjetja Vema trade, da bomo lahko sešili še več zaščitnih pralnih mask.” Šivilje so najprej izdelale osnovno masko, ki so jo strokovne sodelavke preizkusile in tudi potrdile. Po potrditvi so se lotile izdelave in do danes sešile že več kot 500 pralnih zaščitnih mask. Zaščitne pralne maske bodo razdelili v 25 dislociranih bivalnih enotah in tudi v zavodske enote.

Zavod je velik porabnik zaščitnih sredstev, saj je v njem skupno kar 640 stanovalcev in 480 zaposlenih, za katere je bilo treba poskrbeti, da bodo lahko varno opravljali delo. Trenutno v zavodu ni bil zabeležen primer okužbe z koronavirusom.

 

				Foto: SVZ Hrastovec			Foto: SVZ Hrastovec

Redno spremljanje navodil in priporočil

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so sicer sprejeli vse potrebne ukrepe za zmanjšanje širjenja respiratornih obolenj (koronavirus, gripa) in delajo v skladu z navodili iz NIJZ in Ministrstva za zdravje. 

Obiske v zavodu so začasno preventivno, glede na velikost zavoda in situacijo,  prepovedali že nekaj dni pred navodilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. O vseh ukrepih sprotno obveščajo svojce in stanovalce. Tudi zaposlene dnevno obveščajo o dogajanju v zavodu in jih seznanjajo z navodili NIJZ in Ministrstva za zdravje ter jim tudi svetujejo, da se takoj po službi odpravijo domov in se ne gibajo na mestih, kjer se zbira veliko ljudi in je možnost okužbe večja. O spremembah pri delu, predvidenih ukrepih in spremenjenem načinu dela obveščajo tudi predstavnike sindikata v našem zavodu.
SVZ so izdelali podroben Program dela v primeru pojava koronavirusa pri stanovalcih ali zaposlenih, ki jasno določa način dela v primeru okužbe. Ob delu po zastavljenem programu bodo upoštevali navodila za delo NIJZ Maribor in priporočila konziliarne infektologinje, s katero so že vseskozi v navezi in v sodelovanju z  zavodskim zdravnikom.

V vseh enotah SVZ so preventivno omejili gibanje in o tem obvestili pristojno ministrstvo in Varuha človekovih pravic, ki jih pri uvedenih ukrepih povsem podpirata.

Mogoče vam bo všeč