Nekategorizirano

Vladi predlagamo naj podaljša veljavnost turističnih bonov in zmanjša obremenitev plač

Na današnji (11.9.2020) novinarski konferenci je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat izpostavil, da poslanska skupina NSi ne miruje. Pripravila je namreč nekaj zakonodajnih iniciativ, ki jih želi NSi v septembru predstaviti koaliciji.

Jožef Horvat, vodja poslanske skupine, je povedal:
“Verjamemo, da je ključno prisluhniti ljudem in njihovim vsakodnevnim težavam. Prepričani smo, da bodo prav te zakonodajne pobude pri ljudeh dobro sprejete. Kljub krizi ne smemo ogroziti našega razvoja, delovnih mest, plač in razvoja infrastrukture.” 

Koaliciji bodo v NSi predlagali povišanje splošne dohodninske olajšave, za začetek iz 3.500 na 4.000 €. Predlagajoo tudi razmislek o uveljavitvi razvojne kapice pri plači 6.500 evrov bruto. Jožef Horvat je poudaril, da je stališče NSi, da ureditev dolgotrajne oskrbe ne sme znižati plač zaposlenih, ki so že sedaj močno obdavčeni. Določen del sredstev za dolgotrajno oskrbo je potrebno najti v drugih virih.

“NSi bo vladi predlagala, da se veljavnost turističnih bonov, ki so naleteli na zelo dober odziv, podaljša še za pol leta. Do 9. septembra je bilo namreč izkoriščenih le za 90 milijonov evrov turističnih bonov,” je dejal vodja poslanske skupine NSi, ki verjame, da bo ta predlog naletel na razumevanje koalicije.

NSi je uspela tudi z iniciativo, da pomagamo gasilcem, ki se vsakodnevno trudijo, da pomagajo ljudem v stiski.

“V predlogu zakona o finančni razbremenitvi občin smo usklajeno z MORS, MJU ter gasilskimi in drugimi organizacijami uredili ugodnejše financiranje zavarovanj gasilcev, gasilskih domov, vozil in opreme, 100 % financiranje države za standardizirana gasilska zavarovanja pripadnikov gasilske organizacije, ter sofinanciranje države za standardizirana gasilska zavarovanja vozil, opreme in objektov, ki jih uporabljajo gasilske organizacije v okviru izvajanja svojih nalog,” je izpostavil Jožef Horvat.

Vlada naj pri novem protikorona paketu ne pozabi na dodatek čistilkam in drugim zaposlenim z minimalno plačo. Poudaril je tudi, da poslanska skupina NSi želi in od vlade pričakuje, da se pri pripravi morebitnega novega paketa ukrepov za zajezitev in obvladovanje COVID-19 ne spregleda dodelitev dodatka tistim zaposlenim, ki imajo zaradi pogostega čiščenja povečan obseg dela v zdravstvenih in socialno varstvenih institucijah ter šolah:
“Tukaj gre predvsem za čistilke in druge zaposlene, ki prejemajo komaj minimalno plačo ter so zelo izpostavljeni okužbam.”

NSi predlaga tudi rešitve za spodbujanje financiranja športnih društev preko donacij z uvedbo novih davčnih olajšav. 

“Prav športniki in športna društva so skozi to epidemijo zelo prizadeti. Zato želimo spodbuditi posameznike in gospodarstvo, da bi pomagali slovenskemu športu. Zavezanec, ki nameni donacijo društvu, ki spada v navedene kategorije, je upravičen do znižanja davčne osnove za dvakratni znesek plačane donacije,” je izpostavil Jožef Horvat.

“Minister Gantar je prisluhnil strankinim pozivom za reševanje čakalnih vrst,” je dejal in poudaril, da kljub izjemno zahtevni finančni in gospodarski situaciji v rebalansu 2020 koalicija namenja več denarja za znanost, raziskave in razvoj. 

“Za znanstveno raziskovalno dejavnost naša koalicija v letošnjem letu namenja 10 milijonov evrov več kot lansko leto. Za podporo tehnološkim razvojnim projektom pa namenja 12 milijonov evrov več kot lansko leto.”

Več kot 80.000 ljudi na poseg danes čaka nedopustno dolgo, rešitev pa v NSi vidijo, da angažiramo vse proste kapacitete v zdravstvu. “Veseli smo, da je minister Gantar prisluhnil našim pozivom, da se za reševanje predlogih čakalnih vrst uporabi vse razpoložljive kapacitete,” je izpostavil Jožef Horvat in dodal, da mora naš skupni cilj biti modernizacija in digitalizacija zdravstva.

Tonski posnetek celotne novinarske konference najdete >>> TUKAJ.

Služba za odnose z javnostmi NSi

Mogoče vam bo všeč