Nekategorizirano

Veste kako je 11. september spremenil svet?

Na današnji dan leta 2001 (11.september) so člani Al-Kaide ugrabili štiri ameriška letala in hkrati izvedli napad na več ciljev v ZDA. Dva sta zadela stolp Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku, priljubljenega “dvojčka”. Tretje letalo je trčilo v Pentagon pri Washingtonu, četrto pa je padlo v Pensilvaniji, potem ko so se potniki uprli ugrabiteljem.

Vojna proti terorizmu

Skoraj deset let kasneje, 2. maja 2011, so ameriške sile v Pakistanu v operaciji, ki jo je odobril takratni ameriški predsednik Barack Obama, ubile vodjo Al-Kaide Osamo bin Ladena. Kljub temu je bil Bin Laden usmrčen, vendar je njegovo delo globoko spremenilo svet. Napadi 11. septembra so zaznamovali val ameriškega vojaškega posredovanja in ustvarili vrsto konfliktov na Bližnjem vzhodu. Tedanji ameriški predsednik George W. Bush je le nekaj dni po napadu razglasil “vojno proti terorizmu”. Manj kot mesec dni po 11. septembru so ameriške čete napadle Afganistan, da bi razbile Al Kaido – teroristično skupino, ki je prevzela odgovornost za napade – in odstranile talibansko vlado, ki jo je podprla.

Dve leti kasneje, marca 2003, so ZDA napadle Irak in strmoglavile predsednika Sadama Huseina. Čeprav ni bil neposredno vpleten v teroristične napade, je bil Hussein obtožen proizvodnje orožja za množično uničevanje. Invazija je bila ključni del novonastale ameriške teroristične vojne, ki jo je vodil predsednik George W. Bush.

Namesto da bi vzpostavil demokracijo in mir, je Irak danes, 19 let po napadu, nestabilna država, ki jo mučijo leta vojn med lokalnimi verskimi skupinami in je postal plodna podlaga za razvoj različnih militantnih islamističnih skupin, od katerih je ISIS zagotovo najbolj maligna.

Kaj navsezadnje skoraj vsi na svetu čutijo po napadu na New York, so okrepljeni varnostni ukrepi, ki vključujejo skoraj neoviran nadzor vseh. Ti ukrepi temeljijo na zakonu Patriot, ki ga je ameriški kongres sprejel 25. oktobra 2001, in čeprav naj bi imel prvotno časovno omejitev, je kongres večkrat podaljšal veljavnost, zato velja še danes.

“Neskončna vojna”

Čeprav v preostalem svetu ukrepi niso bili tako strogi kot v ZDA, so zagotovo v imenu boja proti terorizmu privedli do bistveno večjih pooblastil varnostnih služb in poostrenega nadzora državljanov, zlasti sumljivih posameznikov. Za razliko od devetdesetih let, ki so jih spremljali visoka stopnja prostega gibanja in ohlapni varnostni nadzor, zaostreni pogoji za migracije, množična deportacija ilegalnih migrantov, strogi nadzor in nadzor na mejah in letališčih ter močan dvig državnega nadzora, od internetnega nadzora do nadzor ulic s kamerami, je postala nova resničnost, s katero se je svet naučil živeti.

Varnostni ukrepi, uvedeni po 11. septembru, so verjetno preprečili ali odvrnili številne nove teroristične napade na ameriških tleh. Toda v tem procesu se je svet soočil z “neskončno” vojno proti terorizmu, ki je neizbrisno spremenila naše pojmovanje svobode in globalizacije.

Šest minut molka

Američani tradicionalno obeležujejo obletnico napada tako, da berejo imena ubitih in se poklonijo na mestu, kjer so bili sestreljeni “dvojčki”. Na voljo je tudi šestminutna tišina. Štirje simbolizirajo natančne čase, ko so štirje ugrabljena letala zadela Dvojčka, Pentagon in polje v Pensilvaniji, preostala dva pa predstavljata trenutke, ko sta se porušila severni in južni stolp WTC.

Slovesnost poteka v bližini dveh bazenov s slapovi, ki se nahajajo na mestih, kjer so nekoč stali stolpi, ob prisotnosti častne straže policije in gasilcev. Stolpi Svetovnega trgovinskega centra so se podrli v dveh urah po letalski nesreči, umrlo je 2.606 ljudi, med njimi 343 gasilcev in 60 policistov.

V napadu na Pentagon je bilo ubitih še 125 ljudi. Pobili so vse ljudi na vseh štirih letalih, skupaj 265, vključno z vsemi 19 ugrabitelji. Skupno je umrlo 2.983 ljudi. Žrtev je bila državljanov 77 držav.

Pripravil LuS

Mogoče vam bo všeč