Nekategorizirano

Vlada turisticus-ali kako do zadnjega potovati na račun davkoplačevalcev

»Strela« z jasnega neba! V ponedeljek, 27. januarja je predsednik vlade Marjan Šarec na novinarski konferenci napovedal odstop.  Kot je pojasnil, s to vlado ne more doseči ničesar, zato je najbolj pošteno, da gremo na predčasne volitve. Odstopno izjavo je že poslal v Državni zbor. Zgodilo se, in začelo se je, »flancanje« o tem in onem o tistega in onega, kdo je koga navdušil, razočaral, mu ni izpolnil pričakovanja , da so pričakovali več itn.

Podan odstop in obenem celotne vlade bi pomenilo prav to. In ali to drži, to namreč da imajo omejena pooblastila, tekoče posle in čim manj škode na ugledu države ter popolna odsotnost odločitev s katerimi se bistveno posega v zatečeno stanje glede proračuna, novih zadolžitev odprodaje državnega premoženja. To zajema tudi ne nujna potovanja ministrov, državnih sekretarjev, ali bog ne daj,  dajati podporo tujim državam in stališča države iz normalnih okoliščin v času opravljanja tekočih poslov plasirati in podajati kot polnovredna in prodana za suho zlato.

Kaj so pravzaprav tekoči posli?

Služba vlade za zakonodajo pripravila posebno pojasnilo, ki ga je naslovila Opravljanje tekočih poslov predsednika vlade in ministrov v skladu s 115. členom ustave Republike Slovenije. V tem pojasnilu se je, saj ni res, pa je, dotaknila najbolj očitnega vročega kostanja, vprašanja, ali smejo ministri, ki imajo v času opravljanja zgolj nujnih poslov in ki so do pred kratkim resda imeli pretežno pristojnost predlaganja različnih kadrovskih odločitev, v skladu s katerim (v skladu s tistim, kar predlagajo ministri!) naj bi vlada brez zadržkov odločala o kadrovskih vprašanjih, imenovanjih, razrešitvah, zamenjavah ipd.

In kaj se dogaja?

Slovenski zunanji minister Miro Cerar je v ponedeljek, se pravi  včeraj začel dvodnevni obisk v Turčiji. V Ankari se je med drugim zavzel za članstvo Turčije v Evropski uniji ob izpolnjevanju pogojev in pri tem ponudil vso mogočo pomoč Slovenije. To je tekoči posel. Ne ni, to je vmešavanje v delo skupne EU politike do Turčije. Minister Cerar opravlja le tekoče posle. Po njegovem, Slovenija Turčijo podpira v naporih da dobi od EU denar pri zajezitvi migracij, obenem pa podpira formulacijo, da so Turčijo izvzeli iz seznama varnih držav. Ministrova  nedoslednost in plitvost kljub doktoratu iz prava. Popolnoma ne nujen obisk, ni najbolj nujno potrebno njegovo nabijanje na neki poslovni konkurenci, ki jo organizira srečko Pirtovšek. Potovanja ugajajo.  Od tam pa direktno za Munchen, na konferenco o varnostni problematiki, kjer je spet »eminenca«. Še sestopil ne bo v Slovenijo da ga ne bodo slučajno pregovorili ali zadržali. Miro Cerar turisticus. Pridevnik ki mu poleg vseh do sedaj pridelanih »paše«. Ni pa nujno da bi to izvajal sedaj. Ali sploh ni nujno njegovo potovanje.

Prav tako  je včeraj začel svoj obisk v R.S. Makedonijo, predsednik državnega zbora mag. Dejan  Židan. Nujno »potrebno«, z časovnico obiska ki daje smisel potovanja. V času obiska se bo srečal z nezakonito izvoljenim, potrjenim predsednikom Makedonskega parlamenta(Sobranie) Talatom Xhaferijem, ko imajo tam tudi  oni čas tehnične vlade in so pred njimi aprilske  predčasne volitve. Ampak nikoli se ne ve. Dejan ne ve kdaj bo in v kakšni funkciji bo potoval naslednjič  v tujino. Imajo enako obarvano vlado in prejšnjega premierja kot on sam, socialistično, internacionalistično, ki so se odpovedali enemu delo narodove samobitnosti in identitete, da bi uspeli zlesti nekam sosedom in enemu delu Evrope. In on to gre častiti. Prisostvoval bi naj pri ratifikaciji pogodbe enakopravnem članstvu  R.S. Makedonije v NATO. Pa še pri dvigu zastave NATA v Skopju bo.
Bravo! Porabljata davkoplačevalski denar, potujeta v času opravljanja tekočih poslov, in kam gresta? Na debeli Balkan, Makedonijo in Turčijo, izrazita tretja liga mednarodnega diplomatskega parketa. Normalni svet, posebej če si  sestavni del osrčja Evrope, gre v London, Paris, Berlin. Primer Orbán v Berlin, Mirko pa Istanbul.

Obupani Šarec »deli« zadnje bombončke, službe celo cele holdinge samo da bi obdržal še nekoga iz že odstopljene vlade. Ne spi cele noči, ga kličejo predstavniki  »deepstate« z nalogo »uredi ali pa se ugasni«.

Rešitev?

Zminimizirati vse možne roke, da se sestavi nova odgovorna, strokovna, vztrajna garnitura. Vsi ki  bodo temu nasprotovali pa bodo v primeru neuspeha dobili realno ogledalo pred seboj. In v kolikor bo pokazal nič kaj lepo sliko zanj naj se umaknejo. Tisti, ki so ZA Slovenijo, naj čim prej začnejo  z odgovornim delom.

Tako kot je edino  potrebno ta hip!!

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč