Nekategorizirano

Danes mednarodni dan številke 112 za klic v sili

“Ni naključje, da je prav 11. februar izbran za mednarodni dan številke za klic v sili. Zapišite datum 11. 2., zbrišite ločilo in dobili boste 112; številke si res ni težko zapomniti. Otroci pa si jo najlažje zapomnijo, če jim pokažete obraz: en nos, ena usta in dve očesi. Za nas vse je pomembno, da si jo dobro vtisnemo v spomin, da se je bomo, bolj ali manj pretreseni ob različnih nesrečah, lažje spomnili,” so zapisali na spletnni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na telefonsko številko 112 lahko kličete iz vseh članic Evropske unije
Letos mineva devetindvajset let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112. Ob tem je pozval vse države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili z namenom boljšega dostopa do reševalnih služb, še zlasti tujim popotnikom. Danes je na telefonsko številko 112 mogoče klicati v vseh državah članicah zveze in v večini drugih evropskih držav, tudi na Hrvaškem, Makedoniji, Kosovu in posameznih območjih Rusije. Slovenija jo je uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Evropska zveza je leta 1998 z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112. Predpisala je, da morajo biti klici stacionarnih in mobilnih telefonov ter iz telefonskih govorilnic brezplačni. Predpisala je tudi, da mora biti na tej številki ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. Predpisala je, da morajo države zagotoviti, da se ob klicu na številko 112 pokaže tudi lokacija kličočega. To je v nujnih primerih zelo pomembno, še posebej, ko oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne ve povedati, kje je.

							 

Dan odprtih vrat regijskega centra za zaščito in reševanje Maribor.

Več kot 200 cicibanov, učencev in dijakov ter drugih občanov je danes obiskalo mariborski regijski center za zaščito in reševanje, enega od trinajstih, ki delujejo v državi. Njegov vodja Dejan Kosi jim je s svojimi sodelavci predstavil delovanje centra in jih pobliže seznanil z vsebinskim pomenom mednarodne številke klica v sili 112.

Video Dejan Kosi:

Mogoče vam bo všeč