Nekategorizirano

Sta poslanec LMŠ Aljaž Kovačič in strokovni sodelavec poslanske skupine LMŠ Klemen Gliha medijem izdala tajne podatke?

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na predsednika preiskovalne komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018 Janija Möderndorferja naslovil dopis, v katerem omenjenemu predsedniku predlaga naznanitev in pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu KZ-1.

Vodja poslank in poslancev SDS v dopisu izpostavlja, da so mediji poročali o tem, da naj bi podpredsednik preiskovalne komisije in poslanec LMŠ Aljaž Kovačič ter strokovni sodelavec poslanske skupine LMŠ Klemen Gliha v varnostnem območju Državnega zbora dne 31. januarja 2020 in 3. februarja 2020 pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij. Gre za dokumentacijo, ki je bila pridobljena v okviru postopka parlamentarne preiskave in je označena z ustrezno stopnjo tajnosti. Krivec ob tem dodaja, da so mediji (POP TV, Kanal A, Planet TV, Siol.net, 24ur.com,…) v tem tednu poročali o »domnevno spornem financiranju stranke SDS z Madžarske« in pri tem objavljali podatke o denarju in transakcijah, ki jih na legalen način vsekakor ne bi mogli pridobiti. V NKBM d.d. so namreč zavrnili zahtevo medijev za vpogled v bančne transakcije. Glede na objave podatkov v medijih pa po naši oceni ni mogoč drugačen zaključek kot ta, da so podatki, ki so označeni s stopnjo tajnosti, v medije bili posredovani preko predstavnikov LMŠ.

Krivec v dopisu poudarja, da če se osebe v okviru opravljanja svoje funkcije seznanijo z varovanimi oziroma tajnimi podatki, le-teh ne smejo uporabljati v svojo korist oziroma jih komercialno izkoriščati ali jih posredovati tretjim osebam. Osebe, ki se s tajnimi podatki seznanijo, morajo z njimi ravnati v skladu s predpisi, ki te podatke varujejo. Dokumentacijo, ki vsebuje varovane podatke, morajo osebe pregledovati v varnostnem območju Državnega zbora in jih obenem varovati v skladu s predpisi o njihovem varovanju. Tudi strokovni sodelavci, ki so imenovani v preiskovalno komisijo, so zavezani k varovanju tajnosti podatkov, kot je to sicer določeno za zaposlene v Državnem zboru in poslance Državnega zbora.

Vodja poslank in poslancev Danijel Krivec glede na vse navedeno predlaga, da predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer v okviru uradne dolžnosti organom odkrivanja in pregona poda naznanitev in predlog za pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika, in sicer zoper člana in podpredsednika preiskovalne komisije Aljaža Kovačiča in strokovnega sodelavca poslanske skupine LMŠ Klemna Gliho ter ostale neznane osebe.
 
Krivec je sicer v povezavi z dopisom, ki ga je naslovil na predsednika preiskovalne komisije  Möderndorferja predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu predlagal tudi sklic seje Kolegija predsednika državnega zbora, kjer bi spregovorili o omenjenih ravnanjih predstavnikov LMŠ.

Mogoče vam bo všeč