Nekategorizirano

Vlada razglasila epidemijo s covid-19, vendar se danes še nič ne spreminja

Z današnjim dnem je razglašena epidemija na območju celotne države. Vlada je namreč na dopisni seji 18. oktobra 2020 na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih sprejela Odloku o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na celotnem ozemlju Republike Slovenije.

V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-COV-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.

Ponedeljek sicer ne prinaša novih ukrepov zaradi včerajšnje razglasitve epidemije, čakamo jih lahko z jutrišnjim dnem ali v sredo. “Razglasitev epidemije neposredno sproži le aktiviranje Civilne zaščite,” je sinoči tvitnil predsednik vlade Janez Janša. “Vsi preostali ukrepi morajo biti sprejeti posamično, kar se bo dogajalo sorazmerno potrebam od danes naprej,” je zapisal predsednik Vlade.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v sinočnjih poročilih na IV SLO dejal, da se bo s ponedeljkom aktiviral državni načrt na področju civilne zaščite, da bodo imeli župani pri sebi na voljo strukturo za pomoč in ukrepanje, če se bodo razmere slabšale. “Slabšale pa se bodo, jutrišnje številke okuženih ne bodo rekordne, rekordne pa bodo za ponedeljek,” je napovedal Kacin. Podobno je v svojem tvitu zapisal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Sicer pa se bo Janez Janša ob 12. uri udeležil 21. redne seje Državnega zbora, na kateri bo odgovarjal na poslanska vprašanja. Lahko pričakujemo plaz provokativnih vprašanj iz vrst leve opozicije?

Mogoče vam bo všeč