Nekategorizirano

S ponedeljkom razglašena epidemija, Janez Janša v nagovoru državljane pozval k visoki stopnji odgovornosti in solidarnosti

Že po podatkih o sobotnih rezultatih testiranj na covid-19, od 3765 odvzetih vzorcev je bilo pozitivnih kar 726, je bilo jasno, da smo le še korak do razglasitve epidemije. Predsednik vlade Janez Janša je napovedal srečanje kriznega dela vlade in svetovalne skupine pri Ministrstvu za vzdravje, sledila je vladna dopisna dopisna seja.

Pred njo je državljane nagovoril predsednik vlade in poudaril, da je “pred nami je zahtevno hladno obdobje pandemije, ki od nas terja učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti!” Janša je pozval vse, da naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja. 

Razglasitvi epidemije je preko svojega twitter profila sporočil Janez Janša med dopisno sejo Vlade RS. “Od jutri naprej bo za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija.”  Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države, ki velja 30 dni. Razmere je danes zvečer pretresal del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Predsednik vlade pa je v videonagovoru pozval vse, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja.

Po načrtu ukrepov za omejevanje novega koronavirusa je vlada predvidela razglasitev epidemije, ko bo pojavnost števila novih okužb v zadnjih 14 dneh presegla 140 na 100 tisoč prebivalcev, ko bo v bolnišnicah več kot 250 ljudi in ko bo intenzivno nego potrebovalo več kot 50 ljudi. V Sloveniji je pojavnost okužb po podatkih Sledilnika za covid-19 328 na 100 tisoč prebivalcev, po podatkih vlade z danes dopoldne pa se je v bolnišnicah na soboto zdravilo 265 oseb, intenzivno terapijo pa je potrebovalo 49 bolnikov.

V Sloveniji je bila epidemija prvič razglašena 12. marca še pod odhajajočo vlado Marjana Šarca, ko je bilo aktivno okuženih 131 ljudi, v bolnišnici je bilo 17 bolnikov s covid-19, od tega dva v intenzivni enoti. Na današnji dan pa je aktivno okuženih 6.641 oseb, v bolnišnicah jih je 265, od tega 49 na intenzivni negi. Do zdaj se je z novim koronavirusom okužilo 13.141 oseb, umrlo jih je 188.

Mogoče vam bo všeč